latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:25 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Оштећен помоћни објекат Цареве џамије у Фочи

Полиција у Фочи трага за непознатим лицем или више њих, који су оштетили помоћни објекат Цареве џамије.

Полицијској станици јуче је пријављено да је у периоду од 13. до 19. јануара непознати извршилац или више њих, на помоћном објекту Цареве џамије у Фочи поломио два прозорска стакла и на фасади исписао "Партизан шампион" и "Шиш", те нацртао три крста са четири слова "С".

Дежурни тужилац је наложио предузимање потребних мјера и радњи на идентификацији извршиоца и расвјетљавању кривичног дјела оштећење туђе ствари, саопштено је из Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Источно Сарајево.

Припадници Полицијске станице Источно Ново Сарајево ухапсили су лице чији иницијали су Е.Х. из Кантона Сарајево, које је опљачкало продавницу у Улици касиндолског батаљона у општини Источна Илиџа.

Власник трговинске радње чији иницијали су Н.В. у вечерњим часовима 18. јануара, полицији је пријавио провалу у његову радњу. Изласком на мјесто догађаја полиција је дошла до сазнања да је у критично вријеме испред продавнице било паркирано возило "пежо" свијетло сиве боје.

Увиђајем је констатовано да је непознати извршилац украо чоколаде, дезодорансе, те мушке и женске чарапе.

Исто вече у 22.50 часова патрола Полицијске станице за безбједност саобраћаја Источно Ново Сарајево уочила је "пежо" који је у Улици касиндолског батаљона слетио са коловоза.

Контролом возача утврђено је да је ријеч о Е.Х. На задњем сједишту возила полиција је пронашла торбу са артиклима за које је Е.Х. изјавио да су украдени из трговинске радње.

Осумњичени је ухапшен, а возило превезено на паркинг простор полицијске станице.

У току је документовање предмета након чега ће против Е.Х. бити поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу тешка крађа.

Осуда скрнављења џамије

Руководство општине Фоча на данашњем састанку најоштрије је осудило скрнављење Цареве џамије у овом граду и затражило да починиоци буду откривени.

Састанку су присуствовали начелник општине Радисав Машић /СНСД/, замјеник начелника Зоран Елез /ДНС/, предсједник Скупштине општине Изет Спахић /СДА/ и потпредсједник парламента Силвана Вуковић /СНСД/, као и одборници скупштинске већине.

У саопштењу са састанка наводи се да локална управа најоштрије осуђује вандалски чин скрнављења вјерског објекта и од надлежних органа полиције тражи да у најкраћем року открију починиоце и предају их правосудним органима, који ће предузети законом прописане мјере.

"Скрнављење вјерских објеката ружан је, нецивилизацијски и противзаконит чин, који осуђују сви грађани општине Фоча", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА