latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:17 | Аутор: РТРС

Нова траса ауто-пута угрожава опстанак српских повратника у Мостар

Опстанак Срба у Мостару додатно угрожава промјена дионице ауто-пута на коридору Пет-це на подручју овог града, упозорила је шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревића и затражила од надлежног министарства на нивоу БиХ да се укључи у рјешавање овог проблема.
Мостар - Фото: ТАНЈУГ
МостарФото: ТАНЈУГ

Пандуревићева је истакла да нова дионица, коју је утврдила Влада Федерације БиХ /ФБиХ/, пролази кроз насеља и преко обрадивог земљишта, знатним дијелом у посједу српских повратника.

Према њеним ријечима, 1.078 становника искључиво српске и бошњачке националности, чија су имања и егзистенција овим угрожени, потписали су петицију због измјене трасе дионице Мостар југ–Буна.

"Долази ли су нам представници Срба из Мостара који кажу да су егзистенцијално угрожени измјеном трасом и да долази у питање њихов одржив повратак, да су присиљени да у том случају напусте Мостар", рекла је Пандуревићева.

Она је изразила бојазан да се промјеном трасе ауто-пута у ионако ровитој ситуацији у Мостару праве и неке друге тензије.

У оквиру тачке посланици питају, Савјет министара одговара на сједници Представничког дома у сриједу, 18. јануара, Пандуревићева је затражила од министра комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуска одговор на питање да ли су он и ово министарство упознати да је дошло до промјене трасе на коридору Пет-це у подручју Мостара у односу на пројекат из 2012. године.

Пандуревићева је прецизирала да нова траса на дионици Мостар југ-Буна пролази кроз насеља, захвата међународни аеродром Мостар, док је стара пролазила обронцима источно од насеља Опине па до Ротимље.

"Који су разлози за промјену трасе, посебно јер се умјесто необрадивог земљишта одузима обрадиво и да ли се водило рачуна о томе да је новом трасом ургожена егзистенција људи који на том подручју живе од пољопривреде", пита Пандуревићева.

Јуско је рекао да су у Министарству упознати о овом проблему, али да је изградња те дионице у надлежности Јавног предузећа "Ауто-цесте Федерације БиХ /ФБиХ/".

"Познато је да је федерална Влада на сједници 24. јуна 2016. године на приједлог федералног Министарства просторног уређења утврдила амандмане на предмет просторног плана подручја посебних обиљежја од значаја за ФБиХ на коридору Пет-це, а у вези са иницијативом овог предузећа за оптимизирање укупне трасе коридора, што је изазвало негодовање локалног становништва и реакције бројних удружења грађана са подручја јужне и југоисточне зоне града Мостара", додао је Јуско.

Истичући да је потребно сагледати све законом предвиђене аспекте утицаја ауто-пута на живот локалног становништва као и на заштиту природног, историјског и културног насљеђа Јуско се сагласио са Пандуревићевом и онима који су потписали петицију да није у интересу да се јавна добра бришу са ових карата.

"Потребно је наћи најбоље могуће рјешење за предузеће `Ауто-цесте`, БиХ и људе који су потписали петицију", закључио је Јуско.

Нова траса има директан утицај на 678 објеката и у потпуности прелази преко приватне земље која је под воћњацима, виноградима, засадима љековитог биља и за неколико је километара дужа од претходне, а тиме и скупља.

Према подацима Завода за просторно планирање и уређење града Мостара, нова дионица пролазила би преко 3.500 метара квадратних пољопривредног земљишта, чија би експропријација коштала стотине милиона марака, док на претходној траси тих трошкова уопште нема.

Извор: СРНА