latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:00 | Аутор: РТРС

Адвокатска комора Србије: Владимир Вукчевић недостојан за адвокатуру

Адвокатска комора Београда одбила је јуче да упише у именик адвоката бившег тужиоца Србије за ратне злочине Владимира Вукчевића /67/ уз образложење да није достојан да се бави адвокатуром, пише београдски дневник "Политика".
Владимир Вукчевић - Фото: РТРС
Владимир ВукчевићФото: РТРС

Лист наводи да је Вукчевићев захтјев о упису одбијен већином гласова на јучерашњој сједници Управног одбора Коморе.

Према незваничним информацијама, од укупно 12 чланова Управног одбора за прелазак Вукчевића у редове адвоката гласао је само један члан, док је 11 било против тога.

Став већине чланова Управног одбора Коморе је да је бивши тужилац за ратне злочине недостојан да се бави адвокатуром, јер по њиховој оцјени није обављао професионално своју тужилачку функцију.

Незванично се сазнаје да му је највише замјерено што је дозвољавао да се бивши директор невладине организације Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић мијеша у поступке које је водило Тужилаштво за ратне злочине.

Ово је други пут да Комора одбија да уведе у своју евиденцију пријаву Владимира Вукчевића за упис у именик адвоката, а први пут је одбијен у септембру прошле године уз образложење да није доставио комплетну документацију.

На ову одлуку Вукчевић има право жалбе Адвокатској комори Србије.

Лист истиче да ово није први пут да адвокатура одбија да прими у своје редове бивше високе функционере из правосуђа.

Тако бављење адвокатуром није допуштено ни бившем министру правде Србије Снежани Маловић и бившем предсједнику Високог савјета судства и Врховног касационог суда Нати Месаровић, којима су прошле године упис одбиле и Адвокатска комора Београда и Адвокатска комора Србије.

Извор: СРНА