latinica  ћирилица
20/01/2017 |  09:56 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Први смртни случај тешке респираторне инфекције у РС

У Републици Српској пријављен је први смртни случај тешке респираторне инфекције који је био позитиван на инфлуенцу Б, рекла је доктор Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Овај смртни случај пријављен је у другој седмици јануара у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Вукмирова је навела да су домови здравља Републике Српске у наведеној седмици пријавили 3.991 акутну респираторну инфекцију, док је обољења сличних грипу регистровано 1.369.

Она је додала да је од почетка сезоне укупно регистровано 27.711 акутних респираторних инфекција, док је обољења сличних грипу пријављено 10.612 и то највише у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

"У болницама у другој седмици јануара пријављен је један случај тешке респираторне инфекције, који је захтијевао хоспитализацију и то из Болнице Фоча, док их је од почетка сезоне пријављено укупно десет", рекла је Вукмирова.

Она је додала да је за сада највећи број пријављених случајева у популацији средњег и старијег животног доба.

Према њеним ријечима, примијетан је пораст обољења сличних грипу.

"С обзиром да активност вируса грипа на нашем подручју је већ почела да расте у овом периоду, сада се налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипа у којем очекујемо највећи број обољелих као и сваке године, а то је период крај јануара и фебруар", истакла је Вукмирова.

Она савјетује примјену мјера личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем се живи и ради.

Према подацима Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације, десет од 43 земље су пријавиле висок до изразито висок интензитет активности грипа, попут Албаније, Македоније, Француске, Србије, Грчке, Финске и других.

Регистрован је повећан број смртних исхода код старије популације у Француској и Португалији.

 Извор: СРНА