latinica  ћирилица
19/01/2017 |  22:26 ⇒ 20/01/2017 | 12:30 | Аутор: РТРС

Завршен 10. Кустендорф, "Златно јаје" за филм "Трн" (ФОТО)

На Мећавнику је вечерас додјелом награда завршен 10. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф".
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

Награду "Златно јаје", у конкуренцији 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља, добио је Михаел Алалу из Израела за филм "Трн".

Тоне Отили из Данске освојила је "Сребрно јаје" за кратки играни филм "Лулу у стварном животу", док је "Бронзано јаје" припало Матеу Гариљи за филм "Низ грло".

Али Асгари и Фарнуш Самади добили су Специјално признање за остварење "Тишина", а награда "Вилко Филач" за најбољу фотографију припала је Андреју Маику за филм "Први" режисера Лада Кватанија из Русије.

Одлуке је донио међународни жири у саставу књижевник и сценариста Глинг Јан, предсједник, стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, чланови.

О награди "Вилко Филач" одлучивали су директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

"Награда за будуће филмове" ове године је додијељена Лаву Дијазу и сценаристи Гордану Михићу.

Оснивач "Кустендорфа" Емир Кустурица додијелио је први пут награду за најпоетичнији филм и то Николају Тодорову из Бугарске за филмско остварање "Прије сна".

Након додјеле награда, Кустурица је рекао да је овај фестивал основан у периоду када се филм мијењао, "Кустендорф" се трудио да прати и технолошке промјене и промјене у филмском језику.

"У вријеме промјена филмског језика, настојали смо се да будемо што ближи компромису између умјетничког и забавног филма", истакао је Кустурица, изразивши увјерење да је овогодишња такмичарска селекција најбоља до сада,те да је приказан широк спектар филмова.

Према његовим ријечима, на 10. јубиларном "Кустендорфу" представили су се аутори који су храбри и који су реализовали своје идеје пратећи нове технологије.

Фестивал је и званично затворио Кустурица, а у церемонији затварања у дворани "Проклета авлија" наступило је Академско културно-умјетничко друштво "Светозар Марковић" из Крагујевца са кореографијом "Тарантело".

Организатор "Кустендорфа" је продукцијска кућа Раста интернешнел, а покровитељи Министарство културе и информисања Републике Србије и Мећавник град и "Но смокинг оркестра".