latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:55 | Аутор: РТРС

Њемачка легализовала канабис у медицинске сврхе

Њемачки посланици једногласно су данас легализовали употребу канабиса у медицинске сврхе за пацијенте који болују од озбиљних болести као што су неке врсте рака, и у случајевима када нема ефикасне алтернативне терапије.

Сада када је закон изгласан у Бундестагу, доњем дому Парламента, љекари могу да преписују канабис својим пацијентима са озбиљним болестима - раком, епилепсијом, склерозом и онима који не могу да добију алтернативну терапију, наводи се у тексту закона.

Овим се Њемачка придружила европским земљама које су легализовале производе на бази канабиса - Аустрија, Велика Британија, Чешка, Финска, Француска, Италија, Холандија, Португал, Румунија, Словенија, Шпанија, Хрватска и Македонија.

Њемачки пацијенти могу да добију екстракт канабиса или исушене листове у апотекама и уз рецепт. Неки могу да поруче у иностранству синтетичке деривате канабиса као што је дронанбинол.

Закон, који предвиђа да трошкове преузима здравствено осигурање, ступа на снагу у марту.

Овим ће се омогућити побољшање бриге о палијативним пацијентима, рекао је министар здравља Херман Грехе, чији закон су данас поздравиле све странке, и љевица и десница.

Закон такође не дозвољава пацијентима да гаје сопствени канабис, наводи се у тексту и додаје да је та пракса противна закону о дрогама на снази у Њемачкој према коме је посједовање канабиса забрањено.

Приједлог закона био је најављен у мају прошле године када је један пацијент добио одобрење да гаји канабис пошто је показао да се ради о јединој супстанци која може да му олакша тегобе.

Извор: Вечерње новости