latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:06 ⇒ 20/01/2017 | 14:01 | Аутор: РТРС

Након Инцка и чланови Бошњачког конгреса из БиХ изједначили Српску са НДХ (ВИДЕО)

Из Сарајева нова провокација! Након Валентина Инцка и представници Бошњачког конгреса, Мустафа Церић и Суад Куртћехајић, изједначили су Републику Српску са НДХ и затражили укидање њеног имена.
Сарајево:Бошњачки конгрес - Фото: РТРС
Сарајево:Бошњачки конгресФото: РТРС

Церићу је засметао и владика Његош, па је затражио да се његова дјела избаце из образовног система.

Бошњачки интелектуалци у Сарајеву проговорили су истим језиком као Валентин Инцко. Не само да су изједначили Републику Српску са НДХ већ и са "Исламском државом". Поручили су да нема помирења док се Срби не одрекну прошлости и признају наводни геноцид на Бошњацима.

- То значи да се 9. јануара противно праву и цијелој међународној заједници формирала једна паратворевина која је названа РС. У том погледу постоји, иако различитост од 51 године, велика сличност, ријечи су Суда Куртћехајића из Свјетског Бошњачког конгреса.

Свако изједначавање Српске са нацистичком творевином НДХ граничи са здравим разумом и елементарном истином о догађајима из Другог свјетског рата и с почетка 90-их.

Истовремено, потврђује потребу за постојањем Републике Српске.

- Онај ко иоле познаје историју ових простора зна који народ у БиХ је и у Првом свјетском рату, и у Другом свјеском рату био жртва гениоцида па и у посљедњем одбрамебено-отаџбинском рату. Република Српска јесте једини гарант опстанка остатака српског народа западно од ријеке Дрине, каже историчар Драга Мастиловић. 

Некадашњи реис и свебошњачки лидер у покушају Мустафа Церић, у чије вријеме се снажно развио вехабијски покрет, отишао је корак даље и у Његошевом "Горском вијенцу" нашао, како каже, коријене геноцида према Бошњацима.

- Ми у БиХ треба да подигнемо тужбу против изучавања и читања "Горског вијенца" у Црној Гори или било гдје. Што се нас Бошњака тиче, то је дјело које позива наше сусједе на геноцид, додаје Мустафа Церић, предсједник Свјетског Бошњачког конгреса.

Недељко Зеленовић, из Удружења књижевника Српске, каже, међутим, да ће се -док је Срба- Његош изучавати!

Расприривање вјерске и националне мржње у Сарајеву према српском народу нема ко да осуди. Својим изјавама о 9. јануару високи представник само је дао крила бошњачким јастребовима, а то је политички опасније од хистерије и мржње бошњачких интелектуалаца према Републици Српској.