latinica  ћирилица
19/01/2017 |  18:52 | Аутор: РТРС

ХЕТ- Премашен план производње

Хидроелектране на Требишњици су у 2016. години оствариле једну од најбољих годишњих производњи овог предузећа и биле су важан ослонац електроенергетског система Електропривреде Републике Српске, изјавио је извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.
ХЕ на Требишњици - Фото: РТРС
ХЕ на ТребишњициФото: РТРС

Он је истакао да је, захваљујући доброј погонској спремности агрегата у систему ХЕТ-а и повољној хидрологији у дијелу године, кота акумулације Билећа 16. јуна 2016. године достигла своју максималну вриједност, те је електроенергетским билансом ЕРС-а планирана производња ХЕТ-а за 2016. годину премашена за 20 одсто.

Вујић је напоменуо да тако добре резултате није могла пореметити ни лоша хидрологија на почетку и на крају претходне године, посебно у децембру, као и током децембра 2015. године, када нису забиљежене падавине, односно дотоци у акумулацију Билећа.

- Производњом система ХЕТ испоручено је 1.168,52 гигават-часа, уз додатну производњу 88,23 гигават-часа електричне енергије, задужене током ревитализације агрегата у ХЕ Дубровник крајем 2015. године, коју је из система ХЕТ преузела Хрватска електропривреда - рекао је Вујић.

Он је навео да је максималним искоришћењем акумулације Билећа остварена једна од најбољих годишњих производњи ХЕТ-а, са оствареним дотоком у акумулацију од 61,20 метара кубних у секунди, што је, како каже, испод просјечне годишње вриједности остварених дотока у периоду од када се редовно прате и мјере хидролошки подаци у сливу.

- ХЕТ је у многоме допринио стабилном и ефикасном функционисању електроенергетског система БиХ, учествујући као пружалац помоћних услуга у оквиру ЕРС као балансно одговорне стране - истакао је Вујић.

Извор: СРНА