latinica  ћирилица
19/01/2017 |  16:06 ⇒ 20/01/2017 | 14:01 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ одбио захтјев 30 делегата НСРС о оцјени уставности власти у ФБиХ

Уставни суд БиХ одбацио је данас као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент Федерације БиХ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд БиХ закључио је да су оспорени закони донесени у складу са одредбама Устава БиХ, као и Међународне конвенције о уклањању свих облика расне дискриминације.

Уставни суд БиХ сматра да нису постојале било какве уставне, нити законске препреке да оспорени закони буду усвојени у Дому народа Парламента ФБиХ, као и да је делегатима Клуба српског народа било омогућено да покрену механизам заштите виталног националног интереса у оквиру постојећег броја делегата из реда српског народа.

Овај суд закључио је да Клубу делегата српског народа није онемогућена равноправност у уживању политичких права, као и да у Дому народа Парламента ФБиХ није дат привилегован положај ниједном од конститутивних народа, а ни осталима, односно да не постоји систем који резервише све јавне положаје само за припаднике одређених група.

Уставни суд БиХ наводи да у ФБиХ не постоји уставни, ни законски механизам који би гарантовао попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ бројем делегата из сваког конститутивног народа и "осталих" одређеним Уставом ФБиХ, те да управо то оставља могућност да не буде изабран утврђени број делегата из било којег конститутивног народа и "осталих".

У саопштењу Уставног суда БиХ наводи се да ниједном од конститутивних народа није дат привилегован положај, односно да не постоји "систем који резервише све јавне положаје само за припаднике одређених група", те да није онемогућена једнакост у уживању политичких права.

Уставни суд БиХ наглашава да то, у сваком случају, не ослобађа надлежне власти потребе да пронађу механизам који ће обезбиједити конституисање Дома народа Парламента ФБиХ у пуном саставу.

У саопштењу се подсјећа да је 30 посланика Народне скупштине Републике Српске поднијело 29. септембра прошле године Уставном суду БиХ захтјев за оцјену усаглашености "свих закона и осталих општих правних аката усвојених од Парламента ФБиХ од његовог конституисања послије избора 2014. године" са Уставом БиХ.

Подносиоци захтјева затражили су доношење привремене мјере којом би се обуставило извршење тих закона и осталих општих правних аката, као и да се забрани рад Дома народа Парламента ФБиХ све док се у њему не оствари конститутивност Срба у пуном капацитету, а све до доношења коначне одлуке Уставног суда о захтјеву.

Подносиоци захтјева, између осталог, сматрају да оспорени закони и други општи акти усвојени у Дому народа Парламента ФБиХ након избора 2014. године нису у складу са Уставом БиХ зато што, након избора одржаних 2014. године, Дом народа Парламента ФБиХ, према апелантовим наводима, није конституисан онако како то прописује Устав ФБиХ.

Наиме, умјесто 17 делегата из српског народа, како је то прописано Уставом ФБиХ, тренутно Клуб делегата српског народа у федералном Дому народа чини 13 делегата, односно, четири делегатска мјеста у Клубу српског народа нису попуњена.

Подносиоци захтјева, такође, наводе да због непопуњености Клуба српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ у пуном капацитету, делегати из реда српског народа нису у могућности да покрену механизам заштите виталног националног интереса.

Подносиоци захтјева, осим цитиране алинеје Преамбуле Устава, не указују експлицитно на одредбе Устава БиХ за које сматрају да су повријеђене, наводи се у саопштењу Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ је на данашњој, првој пленарној сједници у овој години, одбацио као недопуштен захтјев Младена Босића, у својству предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ, за оцјену уставности одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године и Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, због ненадлежности овог суда за одлучивање.

Прије преласка на разматрање дневног реда, свечану изјаву пред Уставним судом БиХ дао је судија Ђовани Грасо из Италије којег је предсједник Европског суда за људска права имановао за судију у Уставном суду БиХ након што је судији Констанци Грејв, због навршених 70 година, престала судијска функција у Уставном суду.

Извор: СРНА