latinica  ћирилица
19/01/2017 |  14:08 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Ван Бастен за укидање једанаестераца и офсајда

Технички директор ФИФА Марко ван Бастен предложио је укидање продужетака, једанаестераца, офсајда.

Бивши нападач Ајакса и Милана сматра да би требало ограничити број утакмица на највише 60 годишње.

- Разговарао сам са многим тренерима и играчима. Морамо да промовишемо квалитет умјесто квантитета. Превише је фудбала данас, морамо да бранимо играче. Чак и у јуну кад се играју највећа такмичења фудбалери не могу да дају свој максимум, јер данас неки од њих играју и 75 утакмица годишње. Мислим да је то превише, можда би требало да се зауставимо на 55 или 60 - рекао је Ван Бастен.

Иако ће ФИФА проширити Свјетско првенство са 32 на 48 репрезентација, то неће додатно оптеретити играче. Клубови би требало да нађу начин да смање број утакмица, прије свега пријатељских.

- То је све због новца, али морамо да мислимо на фудбал, а не само на новац - каже он.

У поједним земљама, као што су Енглеска или Француска игра се и по два куп такмичења упоредо са првенством, а приједлог за укидање неког од тих такмичења по мишљењу Ван Бастена ће покренути занимљиве разговоре.

Он предлаже и укидање продужетака и пенала, а има занимљив приједлог како би се изводили казнени ударци.

- Играч би кренуо с лоптом са 25 метара од гола и онда може или да предрибла голмана или да шутира рано... Али, све то би морало да се уради за осам секунди. Овдје је више ријечи о вјештини, а мање о срећи - рекао је Ван Бастен.

Холанђанин се ту није зауставио, већ је предложио и укидање офсајда, јер вјерује да би фудбал укидањем тог правила постао "визуелно привлачнији".

- Мислим да би било занимљиво гледати утакмицу без офсајда. Фудбал данас све више личи на рукомет са девет или десет играча испред гола. Тешко је постићи гол... Укидањем офсајда било би више шанси да се постигне гол - рекао је Ван Бастен.

Навео је да би фудбал постао занимљивији и када би се увеле четвртине.

- Тренер би онда три пута имао прилику да посавјетује играче - сматра он.

Предложио је и да се уведе правило да само један играч, највјероватније капитен, има право да разговара са судијама, затим да се ограничи број фаула које један играч може да направи, да се повећа број измјена, као и да се уведу временске казне умјесто жутих картона.

Извор: Агенције