latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:55 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Истражна комисија и даље без става о извозно-кредитној агенцији

Истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у Извозно-кредитној агенцији БиХ данас је закључила да је за комплетирање слике о стању у овој агенцији потребно да се чује мишљење министарстава финансија и правде БиХ, те руководства Агенције.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Након сједнице, на којој су учествовали и представници министарстава финансија Републике Српске и Федерације БиХ, те Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, и даље је остало непознато у којој је ситуацији Агенција и како ријешити проблеме који пријете њеним гашењем.

Предсједавајући Комисије и посланик ХДЗ БиХ Предраг Кожул информисао је учеснике на сједници да је Фабрика цијеви "Унис" из Дервенте, којој је Извозно-кредитна агенција дала гаранције од 80 милиона евра, што је ову агенцију довело у финансијски проблем, заједно са четири већинска повјериоца склопила уговор о реструктурисању обавеза.

Према његовим ријечима, било би добро од руководства Агенције чути шта тај уговор конкретно значи за њих.

"Од процеса реструктурисања зависи ситуација у Извозно-кредитној агенцији", истакла је Гордана Праштало из Министарства финансија Републике Српске, једног од суоснивача Агенције.

Она је додала да унутар Министарства финансија, с обзиром на ове околности, још није искристалисан став о превазилажењу проблема у Извозно-кредитној агенцији, а слично је и у Министарству финансија Федерације БиХ.

Став Владе ФБиХ јесте да ће подржати свако рјешење за Извозно-кредитну агенцију осим оног које би имало посљедице по буџет Федерације, речено је на сједници.

Представник Министарства спољне трговине и економских односа БиХ Хамдо Тињак истакао је да је једина веза између овог министарства и Извозно-кредитне агенције то што је министар спољне трговине члан међуминистарског савјета, али да немају надлежности за ову агенцију.

Члан Комисије и посланик СДА у Представничком дому Шемсудин Мехмедовић сматра да кључну улогу, када је ријеч о Извозно-кредитној агенцији, имају ентитетска министарства финансија.

И према мишљењу Ненада Лалића из СДС-а, главна одговорност је на институцијама.

"Гро проблема Извозно-кредитне агенције представља Фабрика цијеви из Дервенте", истакао је Лалић и навео податак да је само Управу за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ ова фабрика оштетила за 15 милиона КМ због неплаћеног ПДВ-а за увоз лима.

Лалић је оцијенио да би осим парламента БиХ ситуацијом у Извозно-кредитној агенцији требало да се позабаве и истражни органи.

Посланик ДФ-а Менсура Бегановић констатовала је да је најлакше угасити Извозно-кредитну агенцију, али да она такву одлуку не би подржала.

"Извозницима је потребна подршка, не смијемо их препустити комерцијалним банкама", истакла је Бегановићева.

О менаџмента Извозно-кредитне агенције на сједници Истражне комисије, која би требало да буде одржана у наредних мјесец дана, биће затражено појашњење шта за њих значи уговор о реструктурисању обавеза Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте, а став се очекује и од Савјета министара БиХ, односно министарстава финансија и правде.

Као могући излаз из садашње ситуације у Извозно-кредитној агенцији спомињу се гашење или докапитализација ове институције, чији су оснивачи БиХ и ентитети.

Извор: Срна