latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:04 | Аутор: РТРС

Ирак неће признати самопроглашено Косово

Министар спољних послова Ирака Ибрахим ал Џафари рекао је данас предсједнику Србије Томиславу Николићу да Ирак неће мијењати став у вези са непризнавањем самопроглашеног Косова, без обзира на спољне притиске којима је изложен.
Томислав Николић, предсједник Србије - Фото: РТРС
Томислав Николић, предсједник СрбијеФото: РТРС

Џафари је на састанку у Београду захвалио Николићу на подршци и пријатељству према Ираку које константно доказује, те истакао да је његова земља веома заинтересована за интензивирање економске сарадње са Србијом.

У име предсједника Ирака Фуада Масума, Џафари је позвао Николића да посјети његову земљу, не само као предсједник Србије, већ и као велики пријатељ ирачког народа.

Џафари је изразио велику захвалност због свега што је Србија учинила за мигранте, који су кроз њу прошли и који се у њој тренутно налазе, те истакао да Ирак постепено спроводи мјере ради отклањања узрока даљег одласка ирачких грађана и стварања услова да сви они који су побјегли од терориста могу да се врате у своју земљу.

Николић је изразио наду да ће Ирак врло брзо поново успоставити мир и стабилност на цијелој својој територији, што ће бити велики подстицај унапређењу економских односа између двије земље.

Он је истакао да Србија у потпуности подржава Ирак у његовој борби против терориста Исламске државе и предложио Џафарију интензивирање размјене обавјештајних података, арди лакшег откривања и отклањања опасности од тероризма.

Николић је обавијестио Џафарија шта све Србија чини да би олакшала положај миграната који се налазе на њеној територији, а међу којима има и велики број држављана Ирака.

Извор: СРНА