latinica  ћирилица
19/01/2017 |  11:40 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Андрићеве награде Душану Ковачевићу и Захару Прилепину (ВИДЕО)

Андрићева награда за животно дјело за 2016. годину припала је Душану Ковачевићу за његов укупни драмски опус, а годишња Андрићева награда додијељена је руском писцу Захару Прилепину, саопштено је данас у Београду.
Жири Андрићеве награде - Фото: РТРС
Жири Андрићеве наградеФото: РТРС

Ове награде додјељује Андрићев институт из Андрићграда, а признања ће добитницима бити уручена 27. јануара.

Жири је Андрићеву награду за животно дјело додијелио Душану Ковачевићу за његов укупни драмски опус, а поводом новог драмског дјела "Хипноза једне љубави". Ковачевић је данас не само водеће име српске драме, већ и један од најзначајнијих европских драмских писаца и смјехотвораца. Његове драме су одреда ремек-дјела која имају изузетан статус и код књижевне критике и код публике, наводи жири у образложењу.

- Настављајући се на традицију Стерије, Нушића и Поповића, а понекад и у ковибрацији са поетским драмама Љубомира Симовића и хумором Матије Бећковића, Душан Ковачевић је подигао српску горку комедију на највиши ниво и постао европска књижевна вриједност првога реда - рекао је Јован Делић, предсједник жирија.

Члан жирија Владимир Кецмановић је рекао да је, према стручном мишљењу позоришне и књижевне критике, Душан Ковачевић један од најзначајнијих драмских писаца у српској историји.

- По многима, уз Бранислава Нушића, најзначајнији - истакао је Кецмановић.

Годишњу Андрићеву награду за 2016. годину добио је руски писац Захар Прилепин за роман "Обитељ" и књигу приповиједака "Седам живота". Члан жирија Желидраг Никчевић сматра да Прилепин, и својим врхунским књижевним дјелима, и својим животом, очигледно обнавља максималистички руски дух из времена Гогоља, Достојевског и других великана.

- Не само врхунским књижевним мајсторством, него и тим националним, моралним, интелектуалним ангажманом, директно се уплићући у новију историју своје земље и свог народа - навео је Никчевић.

Андрићева награда састоји се од повеље и новчаног износа, а признања ће добитницима бити уручена 27. јануара у Андрићграду.