latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:11 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Пушковац- Добили воду, али их скупо коштала (ВИДЕО)

Мјештани села Пушковац у општини Лопаре ријешили су проблем снабдијевања водом, али их је прикључење на водоводну мрежу коштало много више него што су очекивали.
Пушковац код Лопара - Фото: РТРС
Пушковац код ЛопараФото: РТРС

Воду су довели из сусједне општине Угљевик, а општина Лопаре није имала средстава да помогне овај пројекат, па су платили 2.750 КМ по домаћинству. Надају се да ће им њихова општина вратити дио уложеног новца, а ако се то и не деси, кажу, задовољни су јер су ријешили највећи проблем.

Пушковац је погранични дио општине Лопаре, па је вода у село доведена из сусједног Угљевика. Мјештани су прихватили понуду угљевичког водовода и обавезали се да ће, осим таксе од 2.000 КМ по прикључку, платити и радове чија је вриједност процијењена на 750 марака по домаћинству. Општина Лопаре је обећала помоћ у износу трошкова за радове, али до краја прошле године у буџету није било новца, па су остали без воде док нису уплатили пун износ.

Мјештанин Илија Рикановић каже да је такав био уговор, ако општина до 1. децембра не пребаци средства да им се искључи вода.

- Отишли смо након десетак дана, нас петнаест мјештана, уплатили и поново смо добили воду - каже Илија.

Сеоски бунари и извори које су раније користили нису били поуздани, па су мјештани и по два мјесеца годишње остајали без воде. Без обзира на новац, приоритет им је прикључење на стабилну водоводну мрежу.

- Имали свако своју воду, али ти су извори нејаки. Љети кад су веће суше, морали смо довозити воду, која је много коштала - каже Ђоко Јовановић.

У општини Лопаре истичу да у скромном буџету нису планирали овакве радове, али да су спремни да мјештанима Пушковца дио новца рефундирају у овој години.

Начелник општине Радо Савић је напоменуо да су мјештани Пушковца требало да на вријеме обавијесте надлежне у општини да су почели с овим радовима, јер су за њих сазнали када су већ склопили уговоре са комуналним предузећем из Угљевика, па у Лопарама нису могли да финансијски интервенишу.

Ова општина има довољне количине воде само у три највећа насеља Лопаре, Корај и Прибој, али је и овдје квалитет споран, док остали сеоски водоводи засновани на бунарима и каптираним изворима редовно пресушују, чим се смањи количина падавина.