latinica  ћирилица
19/01/2017 |  08:02 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ: На дневном реду апелација посланика НСРС

Уставни суд БиХ разматраће на дводневној пленарној сједници, која почиње данас, захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену усаглашености закона и општих правних аката које је Парламент Федерације БиХ усвојио од конституисања послије избора 2014. године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске званично је овај захтјев Уставном суду БиХ упутио 28. септембра прошле године.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић појаснио је тада да је разлог за упућивање апелације чињеница да од 17 српских делегата, колико их по Уставу БиХ и Изборном закону БиХ треба да буде у Дому народа Парламента ФБиХ, има само 13, чиме су они онемогућени да подигну заштиту виталног интереса на било које законско рјешење које се доноси у ФБиХ.

Према његовим ријечима, у Изборном закону БиХ експлицитно је речено да не може бити конституисан дом народа ниједног парламента док не буду изабрани представници сва три конститутивна народа.

Уз захтјев за оцјену уставности Уставном суду БиХ, достављен је и списак од 43 законска рјешења која је у том периоду донио Парламент ФБиХ.

"Цијенећи да одређена законска рјешења, поготово чињеница да су делегати из српског народа покушавали подићи заштиту виталног националног интереса 2015. године и да је то одбијено, тражимо од Уставног суда БиХ да сва ова законска рјешења стави ван снаге до доношења коначне одлуке и да се не примјењују, јер сматрамо да производе штетне посљедице за припаднике српског народа који живе на подручју ФБиХ", рекао је Вишковић.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да ће се на дневном реду наредне сједнице наћи и захтјев Младена Босића, који је, док је обављао функцију предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, затражио оцјену уставности одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године од 18. маја 2016. године и Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Уставни суд БиХ требало би да на овој сједници донесе одлуку након што је на пленарној сједници 1. децембра прошле године обавио прелиминарну расправу о процедуралним питањима у вези са Босићевим захтјевом.

Босић је поднио апелацију за оцјену уставности одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственим критеријумима за програм обраде података са пописа.

Он је у захтјеву Уставном суду БиХ затражио и доношење привремене мјере којом би била суспендована примјена Јукићеве одлуке и одгођено објављивање резултата пописа.

Јукић је без сагласности представника Републике Српске донио одлуку о програму обраде података пописа на основу које је око 196.000 људи из спорних пописница третирано као стално становништво БиХ иако годинама живе у иностранству.

Агенција за статистику БиХ објавила је 30. јуна резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Уставни суд БиХ разматраће на наредној сједници и захтјев Борјане Кришто, као замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, за оцјену уставности појединих одредаба Закона о кривичном поступку БиХ, те њен захтјев за оцјену уставности Закона о полицијским службеницима БиХ.

На сједници би новоименовани судија Уставног суда БиХ из реда странаца Ђовани Грасо требало да да свечану изјаву.

Предсједник Европског суда за људска права Гвидо Рајмонди именовао је Грасу из Италије на мјесто судије у Уставном суду БиХ умјесто Констансе Греве, којој је, због навршених 70 година, престала судијска функција у Уставном суду БиХ.

Извор: Срна