latinica  ћирилица
18/01/2017 |  21:15 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

У Сарајеву пријем поводом Кинеске нове године

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо уприличила је вечерас у Народном позоришту у Сарајеву пријем поводом Кинеске нове године којем су присуствовале бројне званице из јавног живота, те представници дипломатског кора акредитовани у БиХ.
Кинеска нова година - Фото: СРНА
Кинеска нова годинаФото: СРНА

Чен Бо је са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем присуствовала ватромету испред Народног позоришта, након чега је прослава Кинеске нове године настављена у сали позоришта, уз богат културно-умјетнички програм.

Гости су имали прилику да уживају у наступу омладинског ансамбла "Сечуан", једне од најпознатијих умјетничких трупа из истоимене провинције.

Група се састоји од Сечуанског омладинског оперског ансамбла, Омладинског пјевачког и плесног ансамбла, те Сечуанског дјечијег умјетничког ансамбла који се налази под Стручним умјетничким колеџом Сечуана.

Након културно-умјетничког програма, уприличен је коктел за званице.

Ове године Кинеска нова година почиње 28. јануара и по кинеском хороскопу је у знаку пијетла.

Кинеска нова година или фестивал прољећа најзначајнији је празник у Кини који се прославља првог дана првог мјесеца нове лунарне године и установљен је још у вријеме династије Ксиа која је владала од 2.100. до 1.600. године прије нове ере.

Извор: СРНА