latinica  ћирилица
18/01/2017 |  21:01 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

2016. најтоплија година у историји мјерења

Планета Земља је била рекордно топла 2016. године, што је трећа година за редом с топлотним рекордом, саопштили су данас научници.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Они за то највише криве глобално загријавање изазвано дјеловањем људи, чему је допринио и природни феномен Ел Нињо.

Мјерећи глобалне температуре на начине који се незнатно разликују, америчка свемирска агенција НАСА и Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) саопштиле су да је 2016. превазишла 2015. као најтоплија година од када постоје подаци о томе.

НОАА је израчунала да је просјечна глобална температура 2016. била 14,84 степена Целзијуса, што је за 0,04 степена Целзијуса топлије него 2015. година.

Подаци Насе у које је укључен већи дио Арктика су виши и процјењују да је просјечна температура прошле године била за 0,12 степена Целзијуса виша него 2015. године.

Арктик је био "јако топао, највише у односу на све друго", рекао је Гавин Шмит, директор Насиног Института Годард за свемирске студије из Њујорка, гдје свемирска агенција прати глобалне температуре.

Мјерења почињу 1880. године. Ово је пети пут за 12 година да су температуре на Земљи забиљежиле нови годишњи топлотни рекорд. Рекордно високе температуре забиљежне су 2016, 2015, 2014, 2010 и 2005.

Свјетска метеоролошка организација и друге међународне групе за праћење времена сагласили су се да је 2016. година била рекордно топла.

- Јасно је да је то била рекордно топла година. Не гледамо више нешто што само научници виде, то је очигледно и у свакодневном животу људи - рекао је Шмит из Насе у интервјуу за АП.

Он је рекао да његова мјерења показују да је највећи дио рекордне топлоте посљедица загађујућих гасова од употребе нафте, угља и гаса. Само око 12 одсто топлоте је проузроковано природним феноменом Ел Нињо, који периодично загријавање дијелова Пацифика чиме се глобално мијења клима, рекао је он.

- Наравно да су ово климатске промјене - рекла је Корин Ле Кер, директорка енглеског центра Тиндал за истраживање климатских промјена која није била дио тимова Насе и НОАА.

- Загријавање је скоро свуда. Акртички морски лед се нагло смањује, повећан је број пожара због врућине, има јаких киша због више водене паре у ваздуху - рекла је она.

Извор: БЕТА