latinica  ћирилица
18/01/2017 |  18:59 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Повучена оптужница против Зорана Заева

Македонско Специјално јавно тужилаштво повукло је оптужницу против лидера опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева и још четири особе, које је у случају "Пуч" теретило за угрожавање уставног поретка и шпијунирање.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Из Специјалног тужилаштва наводе да је стање приказано у оптужници у супротности са доказима које посједују, као и са наводима у предметима "Тврђава" и "Таргет", који се односе на незаконито прислушкивање и уништавање опреме за прислушкивање.

"Оваква одлука је донесена с циљем прикупљања допунских доказа који ће појаснити фактичко стање и омогућити доношење правилне и законски прихватљиве оптужнице", наводи се у саопштењу.

У случају "Пуч", осим Заева, били су оптужени бивши шеф Управе за безбједност Зоран Верушевски, његова супруга Соња, бивши радник ове управе Ђорђе Лазаревски, те Бранко Палифров, који је запослен у општини Струмица.

Они се терете за неовлашћено прислушкивање, шпијунажу и насиље према представницима највиших државних органа, односно да ће бити објављени докази против премијера Николе Груевског и његових сарадника за незаконито прислушкивање грађана.

Оптужницу је почетком 2015. године подигао државни тужилац Марко Зврлески, али је она касније уступљена специјалном тужилаштву које је формирано са задатком да испита прислушкиване разговоре у Македонији.

Специјално јавно тужилаштво је оптужницу за случај "Таргет" објелоданило 16. новембра 2016. године. Овом оптужницом обухваћено је 10 радника Управе за безбједност, кој се терете за незаконито праћење комуникација од 2008. до 2015. године.

Случај "Тврђава" односи се на уништавање опреме за прислушкивање вриједне десет милиона евра и документације за набавку те опреме.

Одлуку о повлачењу оптужнице у случају "Пуч" поздравила је СДСМ, наводећи да је тиме потврђено да су "стране службе, жути комбији, тактичка опрема, клониране базне станице неосноване и безобразне измишљотине Николе Груевског".

Извор: СРНА