latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:24 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Бијељина: Позив за плаћање комуналне накнаде (ВИДЕО)

Градска управа у Бијељини доставила је позив свим грађанима ,обвезницима, плаћања комуналне накнаде да ову накнаду плате најкасније до краја јануара
Бијељина - комуналне накнаде - Фото: РТРС
Бијељина - комуналне накнадеФото: РТРС

За разлику од пореза на непокретности, обвезницима комуналне накнаде не достављају се рачуни, али су дужни да измирују своје обавезе по основу потписаног рјешења које је издао надлежни орган градске управе.

Већина рјешења издата је 2012. и 2013. године. Износ комуналне накнаде зависи од зоне у којој су објекти изграђени.

Одјељење за стамбено- комуналне послове ових дана је доставило позиве грађанима да измире комуналну накнаду најкасније до 31.1. Слиједе опомене, а затим и тужбе суду и принудна наплата.

 Драгана Дувнјак одјсек за комуналне накнаде управе града Бијељина :"Доставили смо ове позиве зато што смо видјели да доста грађана није упознато и да не зна уопште шта је то. Међутим, када дођу овдје да се инфромишу, нађемо предметно рјешење ,заиста су га потписали ,само што се људи не сјећају. Раније нисмо оабвјештавали, таква је пракса, зато што у рјешењима пише да су трајног карактер и пише да рјешење важи све док надлежни орган управе не донесе ново рјешење услед промијењених околности", нагласила је Драгана Дувњак из одјсека за комуналне накнаде управе града Бијељина .

По основу комуналне накнаде план је био да се у градски буџет слије 600.000 марака, али је наплаћено само 385.000.

Износ комуналне накнаде зависи од зоне у којој су објекти изграђени. Тако је, на примјер, за стан од 70 квадрата у другој зони, 38 марака .

Обвезници плаћања су власници или закупци стамбених, пословних или других изграђених објеката, без обзира на то да ли имају одобрење за грађење. По основу података из катастра, градска управа је издала 13.000 рјешења.