latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Приједор: Представљен Тим Радио-мреже за опасност (ВИДЕО)

У Приједору је представљен Тим Радио-мреже за опасност, који има за циљ побољшање радио-комуникације између свих надлежних служби у случају евентуалних елементарних непогода на подручју Републике Српске.
Приједор - радио аматери - Фото: РТРС
Приједор - радио аматериФото: РТРС

Ово је први овакав тим основан у Српској и радиће при Радио-аматерском клубу "Козара" из Приједора.

До поплава 2014. године радио-аматерска служба сматрана је технологијом прошлости. Међутим, у вријеме незапамћених непогода, радио-аматери били су једни начин комуникације надлежних служби за спасавање.

Приједор је први у Српској добио Тим Радио-мреже за опасност, који има задатак да увеже све структуре заштите грађана, у случају прекида свих видова комуникације.

"Главни циљ Радио мреже за опасност је да у случају евентуалних елементарних непогода пружимо помоћ Цивилној заштити и свим осталим структирама града Приједора, првенствено града Приједора, а накнадно ћемо радити пројекат чији је циљ да се читав тај пројекат примјени на читавој територији Републике Српске", истакао је предсједник Радио аматерског клуба "Козара" Приједор и замјеник вође Тима Радио-мреже за опасност, Јовица Кнежевић. 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је истакао је да су поплаве 2014 године показале да је веома корисна заједничка сарадња свих организација и институција и додао да је град Приједор и ове године подржао рад аматерских фрупација.

Радио - мрежа за опасност је удружење од посебног интереса. Зато и има подршку ресорних министарстава.

"Баш због тога што су Удружења од посебног интереса, годишње имају и доређена средства која су намијењена за радио аматере које пласирамо за њихово опремање и куповање опреме, како би они били способни да одговоре сваком свом задатку", нагласила је помоћник министра саобраћаја и веза за поштански саобраћај, телекомуникације и европске интеграције Српске, Дијана Обрадовић.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић сматра да ова идеја треба да појача функционалност локалних заједница, као и њихову међусобну сарадњу.

Приједорски Радио - аматерски клуб основан је прије 63 године, а данас окупља четрдесетак чланова.