latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:10 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Црнадак у Стокхолму отворио изложбу посвећену Андрићу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак отворио је данас изложбену поставку посвећену српском нобеловцу Иви Андрићу у Нобеловом музеју у Стокхолму.
Црнадак у Штокхолму - Фото: СРНА
Црнадак у ШтокхолмуФото: СРНА

Изражавајући задвољство што је Андрић коначно добио свој кутак у овом музеју, Црнадак је рекао да је Андрић у својим дјелима до савршенства описивао менталитет, дух и логику БиХ и њених народа, те да је у тешким историјским тренуцима, пред Други свјетски рат, остварио и значајну дипломатску каријеру.

Церемонији у Нобеловом музеју присуствовали су представници министарстава иностраних послова и културе Шведске, као и бројни представници невладиног сектора и медија.

Ово је први пут да је дио Нобеловог музеја био посвећен Андрићу, што је резултат иницијативе Црнатка и договора са менаџментом ове установе из априла прошле године, када је министар иностраних послова БиХ боравио у билатералној посјети Шведској.

Поставка, између осталог, садржи оригиналне рукописе Андрића, као и аутентични камени фрагмент старе вишеградске ћуприје, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Иво Андрић добио је Нобелову награду за књижевност 1961. године за цјелокупни књижевни опус.

Рођен је 1892. године у Травнику, а умро је у Београду 1975. године, гдје је и сахрањен.

Извор: СРНА