latinica  ћирилица
18/01/2017 |  15:36 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Пропала и друга лицитација за продају имовине бијељинске Фабрике шећера (ВИДЕО)

Пропала је и друга лицитација за продају комплетне имовине бијељинске Фабрике шећера у стечају ,у вриједности од 23,7 милиона марака ,јер није било заинтересованих купаца, ни уплаћених кауција .
Бијељина - шећерана - Фото: РТРС
Бијељина - шећеранаФото: РТРС

Повјериоци су инсистирали да се фабрика продаје у комплету да би се задржала њена технолошка цјелина.

У протеклом периоду било је заинтересованих стратешких партнера, али не и конкретних понуда. Повјериоци, кажу, неће дозволити продају фабрике у бесцијење и размишљају да је преузму након лицитације, те уз одговарајуће инвеститоре и кредите пусте у погон поједине дијелове.

За отплату дуга од 16,5 милиона марака и покретање производње, према ријечима запослених, потребно је 48 милиона, али инвеститор би, тврде, исте године имао добит од 58 милиона марака, јер је цијена шећера јако добра.

"Имамо скупштинску одлуку да се сада објави трећа лицитација са 50 посто процјењене вриједности. Данас је била 70 посто процјењене вриједности, међутим, не знам шта ће сада Одбор одлучити да ли ћемо ићи поново на Скупштину, или ћемо испоштовати ранију одлуку", рекао је стечајни управник Фабрике шећера, Лазо Ђурђевић.

"Сви овдје гледају фабрику шећера како би чекали слободан договор и на договору дали минималне услове, међутим, радници су највећи повјериоци. Такође и пар привредника из Србије и БиХ имају исто велика потраживања, тако да смо ми се удружили и нећемо фабрику дати испод износа који је потребан за измирење обавеза" каже технички директор ове фабрике, Раде Ракић.