latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:22 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Сарадња Народног позоришта Српске и Српског народног позоришта (ВИДЕО)

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић и управник новосадског Српског народног позоришта Зоран Ђерић потписали су данас у Бањалуци уговор о дугорочној умјетничкој и пословној сарадњи ради остварења квалитетније сарадње ове двије установе, који проистиче из Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Вршилац дужности помоћника министра за културу Српске Тања Ђаковић рекла је новинарима након потписивања уговора да је ово важан чин и велики корак ка унапређењу позоришне умјетности у Републици Српској.

"Неспорна је чињеница да потписати протокол о сарадњи са најстаријим позориштем у Србији, које има водећу улогу у развоју позоришне умјетности и у региону, представља изузетно значајан тренутак за позоришну умјетност у Републици Српској", навела је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је Српско народно позориште једно од оснивача фестивала "Стеријиног позорја", чији је циљ његовање домаћег драмског текста, те додала да је то један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Српске, а овај уговор ће допринијети његовом остварењу.

Новаковић је рекао да је циљ, задатак и функција овог уговора да се појефтини рад у позоришту, да националне позоришне куће сарађују на основама националног програма и да воде рачуна о националној култури која се ствара и која излази и произилази из ова два позоришта.

Он очекује да од те сарадње не остане само "потписивање и сликање", већ да буду одшкринута врата за најозбиљнију и најпродуктивнију осмишљену сарадњу два национална театра, почевши од размјене представа, глумаца и редитеља, копродукције и заједничког учешћа на пројектима.

Ђерић је навео да је ово важна сарадња, која ће бити продубљена и која ће добити подршку и од надлежних државних органа, јер ова сарадња има значаја у очувању и представљању националне културе и достигнућа.

Предсједник Управног одбора Народног позоришта Српске Лука Кецман рекао је да је намјера ове двије позоришне куће да се сарадња продуби у најконкретнијем смислу и представља увод у потписивање још једног споразума, са Народним позориштем из Београда.

Он је додао да у конкретном смислу уговор значи и то да репертоари који ће се радити у ова позоришта ће на одређен начин бити усаглашени, да ће домаћа публика имати прилику да гледа балетске и оперске представе које су прилагођене сцени Народног позоришта Српске, чиме се уводе и те области музичко-сценског дешавања које недостају Српској.

Извор: Срна