latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:44 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Инцко тешко увриједио српски народ и жртве НДХ

Удружење Јасеновац-Доња Градина упутило је отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку због његовог поређења Дана Републике Српске са даном оснивања НДХ, у којем поручује да нико од међународних званичника до сада није тако тешко увриједио српски народ и жртве усташке НДХ.
ЈУ "Спомен подручје Доња Градина" - Фото: СРНА
ЈУ "Спомен подручје Доња Градина"Фото: СРНА

"Систем концентрационих логора Јасеновац који је организован од НДХ, уз свестрану подршку Римокатоличке цркве и нацистичких земаља у Другом свјетском рату, по броју жртава био је трећи логор у Европи, први по бестијалности извршења злочина и са логором за дјецу, па нас тиме више изненађује Инцкова изјава", наведено је у отвореном писму.

Из Удружења су поручили да сматрају да Инцкова изјава може да резултира даљом дестабилизацијим односа између народа на простору бивше Југославије.

"Нажалост, долазимо до закључка да је овдје ријеч о прихватању редукционистичког редефинисања појма геноцида након посљедњег рата, гдје би се српски народ прогласио геноцидним народом, иако одбрамбено-отаџбински рат није имао такве намјере, димензије и оријентацију", поручили су Инцку из Удружења Јасеновац-Доња Градина.

Из Удружења су доставили Инцку Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, те зборнике са међународних и регионалних конференција.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је раније да, ако би се почели славити празници као што је 9. јануар, онда би се "неки могли досјетити да славе и 10. април", дан када је основана НДХ.

Извор: СРНА