latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:11 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Италија- Јаки земљотреси, евакуисане школе, метро..

Најмање четири јака земљотреса, од којих најјачи јачине 5,7 степени Рихтерове скале, потресли су централне дијелове Италије.
Италија - земљотрес (фото:pedroarmocidaPiazza Mazzini) -
Италија - земљотрес (фото:pedroarmocidaPiazza Mazzini)

Земљотреси су регистровани иза 12 часова, а осјетили су се и у Риму. Раша тудеј преноси да је евакуисан римски метро и поједине школе.

Засад нема извјештаја о евентуалној штети или повређенима.

Америчка геолошка служба саопштила је да је први потрес магнитуде 5,4 степена погодио област сјеверно од града Аматричеа, а други, нешто јачи земљотрес магнитуде 5,7 степени, услиједио је око 50 минута касније.

Послије 10 минута дошло је и до трећег потреса, чија је магнитуда била 5,3 степена, а након тога забиљежен је још један.

Регион Аматричеа, око 100 километара сјеверно од Рима, погодио је у августу прошле године разоран земљотрес у којем је погинуло око 300 људи и изазвана велика материјална штета, а бројне старе зграде су потпуно срушене.

Два потреса магнитуда 5,5 и 6,1 степен погодила су 26. октобра области сјеверно од Аматричеа, али у њима није било жртава, а још један земљотрес магнитуде 6,5 степени догодио се 30. октобра на истом подручју.

Те области погођене су посљедњих недјеља и обилним сњежним падавинама, које су у уторак затрпале импровизовану болницу у Аматричеу.

Извор: Танјуг