latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:58 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Постепено се прилагођавати европском законодавству

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да се европско законодавство не може једноставно пресликати на домаће прописе, односно на економски и друштвени систем управљања у Српској и БиХ, али да је постепено прилагођавање неопходно.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Кочница у убрзанијем приближавању правним нормама ЕУ јесте координација свих нивоа власти у БиХ која је децентрализована држава. Пољопривредна политика је у надлежности ентитета, али постоје структуре власти на нивоу БиХ које би радо централизовале питања управљања аграром кроз формирање министарства пољопривреде на БиХ нивоу, те доношење различитих законских и подзаконских аката на државном нивоу", рекао је Мирјанић.

Он је истакао да се Влада Републике Српске покушава одупријети тим настојањима, али и оцијенио да то није лако у контексту политичке и економске ситуације у којој се БиХ налази.

Према његовим ријечима, Влада Српске константно подржава активности удружења пољопривредних произвођача Српске према надлежним органима БиХ у сврху активирања законских мјера заштите домаће производње.

Мирјанић је рекао да је Министарство више пута указивало и иницирало према институцијама на нивоу БиХ питања која су у вези са спољном трговином и заштитом домаће производње, јер се она тичу и унутрашњих околности пољопривредне производње.

Он је навео да је Министарство указивало на потребу доношења одлука о сезонским мјерама заштите на које има право по основу важећег закона, затим мјера унапређења рада царинских прелаза и строже контроле робе на улазу у БиХ, адекватније праћење информација о тржишту, цијенама и капацитетима, измјена класификације робе која се у царинским тарифама води под "остало", тржишни стандарди, увођење прелевмана и друго.

Мирјанић је додао да је једна од мјера заштите и уређење унутрашњег тржишта у смислу увезивања примарних произвођача и прерађивача, постизање већег степена финализације домаће производње, бољег означавања и позиционирања домаћих производа на тржишту, те разни видови додавања вриједности домаћим производима кроз агротуризам, сертификацију производње, системе директне продаје и слично.

"Ипак, и поред низа наших иницијатива тренд угрожавања домаће производње се наставља, што се може видјети из биланса спољнотрговинског пословања", закључио је Мирјанић.

Извор: Срна