latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:50 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Димић: Седам година сам писала "Арзамас"

"Арзамас", роман године у избору Ниновог жирија, је прича о дементној мајци која умире и кћерки која брине о њој. Ауторка Ивана Димић рекла је да је ријеч о крајње личној причи.
Ивана Димић добитница НИН-ове награде за 2016. - Фото: РТРС
Ивана Димић добитница НИН-ове награде за 2016.Фото: РТРС

- Ја сам девет година његовала своју болесну мајку и седам година од тих девет писала књигу - рекла је Димићева. Писање је на њу имало терапеутско дејство.

- Зато и јесте писац, да се спасавате од свих арзамаских и других ужаса. Тако што ћете писати лијепо ћете се и утјешити - додала је ауторка.

Она сматра да ниједан писац не пише ништа нелично и да сваки полази од себе: да је књижевност увијек његов лични доживљај.

- Писци су осјетљиви људи. Писање вам служи да живите, да се браните од свијета, од несреће и од свега. Мени су и читање и писање увијек били нека врста штита. Сваки писац се у суштини бави питањима смрти и љубави. Тако је и порука мог романа да је љубав јача од смрти - поручује Димићева.

Шта је Арзамас?

Необични наслов романа "Арзамас" је заинтригирао, а ријеч је заправо о имену града у Русији који је Стаљин направио за научнике који је требало да конструишу атомску бомбу, тј, да то буде мјесто еквивалентно америчком Лос Аламосу.

- Ја сам наслов одабрала због цитата у књизи "Енергија заблуде" Виктора Шкловског. У тој теорији о Толстоју, он пише како је гроф Толстој отишао у Арзамас да купи имање и кад се договорио с трговцем, остао је тамо да преспава. Усред ноћи га је пробудио ужас: смрт му је на уво шапнула "То се ти мене плашиш". Шкловски коментарише: срећа и смрт, то је арзамаски ужас. Ја сам узела ту ријеч за наслов, јер се кћер која чува мајку обољелу од деменције налази у правом арзамаском ужасу - каже Димићева.

Извор: Блиц