latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:16 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Кустурица: Са Путином имам заједничко "рвање са историјом"

Америка је моћна сила и она са својом естрадом из Холивуда чини највећи дио посла блокаде слободног свијета, тврди прослављени српски режисер Емир Кустурица.
Емир Кустурица (фото:Sputnik) -
Емир Кустурица (фото:Sputnik)

- Они намећу и своје сузе, и своја убиства, и своју агресивност, и све најгоре што у том народу постоји. А ја сам увјерен да највећи дио америчког народа није такав, то су двије-три корпорације које држе ту естраду да им служи за све најгоре што им је неопходно - рекао је Кустурица за Спутњик.

Оцијенио је да се ту уклапа и питање новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа чија је "побједа проистекла из тога што је тај мејнстрим, главни ток медија, заправо поражен", а коме "не дозвољавају слободу зато што нешто ту криво ради".

- Ја нисам никакав заљубљеник у Трампа, али сам заљубљеник у слободу. А ту слободу они њему не дозвољавају зато што нешто ту криво ради. Сад, да ли је то трик, па ће се показати да је он само нови избор либералне Америке, а да Клинтонова заправо није могла да заврши неки нови посао - то је питање - рекао је Кустурица.

Прослављени редитељ истакао је да је слобода директно пропорционална интелектуалном развоју и да је одређени коефицијент интелигенције, односно рада на себи, неопходан да би човјек био слободан.

- Када се интелектуално развија, а нема спутана осјећања, човјек у ствари реализује своје снове и тако најбоље потврђује своју слободу... Слобода постоји као формална појава, она је као математика, њу не можемо да опипамо, не можемо да је вулгаризујемо као што данас покушавају оним: Само је богат човјек слободан - поручио је Кустурица.

Поводом навода да о његовој безбједности брине Русија, Кустурица је објаснио да њега брани, прије свега, његова припадност праведном свијету и указао да је српски народ једини који у својој државној химни пјева о правди.

- Српски народ је једини који чак и у својој химни пјева о правди и призива правду од Бога. Е, утолико је и моја приврженост Русији, коју призивам као већег брата да једним оком гледа свијет, а другим посматра како му се мали брат понаша и шта ради - рекао је Кустурица.

Он је навео да са руским предсједником Владимиром Путином има заједничко "рвање са историјом" и Путинову "историчност коју увијек пројектује у разговорима". Кустурица је истакао да је Путинова појава утолико значајнија што је стао на пут претварању у стварност погрешне историјске тврдње о борби против фашизма и претварању антифашиста у фашисте.

- Утолико је Путинова појава значајна. И да се само појавио и рекао: "Не, Европу нису ослободили сами Американци, него смо се ми жртвовали за њу и заједно са савезницима ставили тачку на Други свјетски рат", било би довољно - закључио је Кустурица.

Он је подсјетио да су управо Руси ослободили Европу жртвујући више од 20 милиона људи, док су Американци само учествовали у том ослобађању и стигли 1944. године, "онда кад је мање-више требало само да се појаве".

- Не желим да поништавам идеју савезништва које је тада стварно постојало, али треба да се подсјетимо како је фашизам настао. Као што је у Први рат Америка ушла тек 1916, дакле у другој половини рата, тако је и у Други свјетски рат ушла искрцавањем у Нормандији тек послије жртвовања које су Руси имали за ослобађање од фашизма. И шта се сад дешава у свијету? Ми смо фашисти, а они тамо су антифашисти. Е па то неће моћи - поручио је Кустурица.

Он је примијетио да у Србији постоје цијели нивои бивше генералске дјеце Титове Југославије који уживају слободу захваљујући невладиним организацијама и начину мишљења који је потпуно очишћен од патриотизма. А патриотизам је, указао је Кустурица, такође естетика, "питање признања неких чињеница, питање копчи које вас воде према будућности".

- Живимо у времену у којем брзина размјене информација не обезбјеђује уопште вјеродостојност и највећи број најпривлачнијих информација данас није истинит. У Француској данас сваки други човјек вјерује да их је ослободио солдат Рајан! Зато је борба за правду, за истину - заправо и борба за слободу - закључио је Кустурица.

Извор: Спутњик