latinica  ћирилица
18/01/2017 |  09:31 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Курди траже федерализацију Сирије

Представници курдских политичких снага, уз посредовање руске стране, јуче су одржали преговоре са сиријским руководством, сазнаје Спутњик.
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri) -
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri)

На дневном реду се нашло питање формирања федерације у сјеверним сиријским регионима у којима живе Курди. Један од учесника преговора Ферид Седун је изјавио да су преговори били успјешни.

- Уз посредовање Русије, три независна курдска политичара су се састала у Дамаску са челницима сиријских власти. За сада могу само да кажем да ће вријеме показати хоће ли Дамаск испунити наш захтјев да се формира федерација. Представници власти су обећали да ће што прије размотрити наш захтјев и саопштити нам резултате преговора. Сматрамо да је то био добар састанак и надамо се позитивном резултату - рекао је Седун.

Према његовим ријечима, прије тога сиријски званичници су се састали с представницима курдског Демократског савеза.

Раније је Курдски национални савјет припремио документ Приједлог за управљање курдским регионима у Сирији, који тај савјет сматра "нацртом устава". Тим документом се предвиђа формирање тзв. Сиријског Курдистана, познатог и као Рожава, јединствене територије на којој живи курдско становништво, који ће функционисати као саставни дио Сирије, али при томе Дамаск мора да поштује његове одлуке.

Нацрт устава се базира на принципима секуларизма, а као званични језици ће бити курдски, арапски и асирски, а свако ће моћи слободно да користи и свој матерњи језик.

Шеф Курдског националног савјета Муслим Михемед рекао је да нацрт устава, који се тренутно припрема у Швајцарској, предвиђа да Камишли, као највећи град у том дијелу Сирије, постане престоница Сиријског Курдистана.

- Убијеђени смо да би ситуација у Сирији могла да се нормализује тек након федерализације земље. Само такав систем би могао да оконча грађански рат у Сирији - истакао је Михемед.

Извор: Спутњик