latinica  ћирилица
18/01/2017 |  09:29 | Аутор: РТРС

Шојбле припрема помоћ Атини без ММФ-а

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле припрема наставак пакета финансијске помоћи Грчкој без учешћа Међународног монетарног фонда /ММФ/, пишу њемачки медији.

Разговори између Атине и страних лидера о напретку финансијске помоћи у застоју су неколико мјесеци због несугласица у вези са реформама у области рада и енергетике те фискалних циљева и мјера за отпис дуговања.

ММФ је саопштио да ће учествовати у пакету, уколико је то посљедња помоћ за Атину и обухвата и отпис дуговања.

Аналитичари наводе да би њемачка Влада жељела да ММФ учествује у програму финансијске помоћи ради јачања кредибилитета, али је Берлин против да се Атини у значајнијој мјери отпишу дуговања.

Њемачки дневник "Билд" пише да се Министарство финансија припрема за гласање у Доњем дому парламента, уколико ММФ одбије да учествује.

"Билд" подсјећа да је Шојбле претходно обећао да ће пакет помоћи у Бундестагу бити одобрен уз учешће ММФ-а и прати усвајање реформи у Грчкој.

Лист, који није именовао своје изворе, пише да Шојбле сматра да би простор, који ће настати неучествовањем ММФ-а, требало да попуни Европски механизам за стабилност /ЕСМ/ или кризни фонд еврозоне.

Према писању листа, Бундестаг ће о измијењеном програму помоћи за Грчку гласати прије савезних избора заказаних за септембар.

Извор: СРНА-Ројтерс