latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:15 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Проходни путеви, очекује се нови снијег (ВИДЕО)

И данас облачно и хладно вријеме уз слаб снијег. У ниској Херцеговини облачно и већином суво и вјетровито, а у високој повремен снијег. Највиша дневна температура од -5 до -1 степен Целзијусов, на југу до 5, на планинама од -8 степени.
Чишћење снијега - Фото: СРНА
Чишћење снијегаФото: СРНА

Због сњежних падавина, дежурне екипе зимских служби појачано раде на одржавању путева. Ипак, интензивне сњежне падавине и даље успоравају и отежавају саобраћај у Републици Српској, па у нижим подручијима на коловозима има угаженог снијега, а видљивост је мјестимично смањена. Због снијега на коловозу за саобраћај теретних возила непроходан је магистрални пут Љубогошта-Подроманија, преко Романије, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

Током дана на  западу, југозападу данас се очекују нове падавине и пораст сњежног покривача за нових 5-10 центиметара, у планинама и 15 цм. У Посавини и Семберији поподне слаби снијег, а у источним предјелима биће слабих падавина, али се у вечерњим и ноћним очекује њихово јачање уз раст сњежног покривача.

Сви сеоски путни правци, на којима се одвија јавни превоз су проходни, поручују из Градске управе Бањалука. Екипе у Павићима, Лусићима и Колима на Мањачи, настоје да одрже путеве проходним. Бањалучке зимске службе појачано су радиле да би путеви били проходни. У Одјељењу за саобраћај и путеве наводе да су саобраћајнице првог приоритета очишћене, а остале се чисте према пограму рада зимске службе. Из Градске управе позивају све грађане да очисте снијег испред својих објеката, јер је то и њихова законска обавеза.

Снијег на подручју сребреничке општине изазвао је проблеме у саобраћају који се отежано одвија и регионалним путевима, а већина локалних путева проходна је само за теренска возила. Из Цивилне заштите су навели да су спремне екипе за пружање помоћи становништву у случају евентуалне потребе. Истовремено, упозоравају да на путевима испод новог снијега има поледице, те скрећу пажњу возачима да буду опрезни и не крећу на пут без зимске опреме.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач проходни су упркос снијегу који пада, али се саобраћај одвија отежано, посебно на превојима Хан Поглед, Црни врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ. Нови снијег чија висина достиже и до 40 центиметара, отежава саобраћај и на дионици пута од Милића према Скеланима.

На превоју Хан Поглед висина снијега износи 50 центиметара, а температура ваздуха је минус седам степени Целзијусових, док висина снијега на Црном врху износи 25, а на превоју Каштељ 45 центиметара.

Из Зворникпутева упозоравају возаче теретних камиона и тегљача да је обавезна употреба ланаца на превоју Хан Поглед. На осталим путним правцима бирчанске регије има угаженог снијега, па се возачима скреће пажња на опрезну и условима пута прилагођену вожњу.

Сви путни правци на подручју Приједора и приједорске регије су проходни, али је због обилних сњежних падавина, саобраћај успорен. На чишћењу је ангажована сва механизација и запослени предузећа Приједор путеви, које чисти 503 километра магистралних и регионалних путева и предузећа Комуналне услуге, које је задужено за чишћење градских улица и тротоара. Дежурне екипе ових предузећа радиле су и токкм ноћи, а чишћење је настављено и јутрос. Проходан је и путни правац према Националном парку Козара. У Приједору тренутно пада снијег мањег интензитета. 

Због сњежних падавина, највише кварова на електро мрежи регистровано је на подручју општине Нови Град, гдје је тренутно без струје пет кућа у селу Чађавица два и десетак кућа у селу Прусци. Кварови би требало да буду отклоњени током дана. Снабдијевање струјом у осталим подручјима приједорске регије је уредно, сви далеководи су под напоном, а регистрован је мањи број кварова на нисконапонској мрежи.

Сви магистрални и регионални путеви, у дужини од 330 километара, на подручју Семберије су проходни. На дионицама магистралног пута Бијељина-Тузла, у мјесту Бањ брдо, Бијељина-Брчко у мјестима Љељенча и Чађавица и магистралном путу Бијељина-Зворник, у мјесту Главичице, саобраћај се одвија отежано. Путеви се чисте по приоритетима према програму рада зимске службе. На овим пословима ангажована су три извођача. За чишћење града је задужено предузеће Комуналац које ради са два трактора и 25 радника, затим фирма Бијељина пут која са три возила чисти градске улице у Бијељини и Јањи и предузеће Бук промет које ради на одржавању локалних и некатегорисаних путева, са четири возила.

Томица Стојановић, в.д. начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове, каже да раде по приоритетима, а на списку за чишћење путева ос снијега су сви локални, њих 55 на подрчју града Бијељине дужине 258 километара, као и двадесетак  некатегорисаних путева дужине 100 километара. Напоменуо је да одређене дионице нису на списку, већ само оне са већим интензитетом саобраћаја и по значају.

Саобраћај је успорен, али без застоја и на подручју Зворника, Лопара и Угљевика. Због разуђености села локалне и некатегорисане путеве на Мајевици чисте мјештани којима општина обезбјеђује гориво.

Из ЦЈБ Бијељина возачима је упућен апел да због отежаних услова вожње држе одстојање између возила и опрезно возе. Снабдијевање струјом у овом дијелу Српске је уредно, уз мањи број кварова на нисконапонској мрежи.