latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:04 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Посланици СНСД-а напустили сједницу Представничког дома ПС

Сједница Представничког дома Парламентарне супштине БиХ на којој би требало да буде донијета одлука о Приједлогу закона о измјени Закона о лијековима и медицинским средствима, чији је предлагач Савјет министара БиХ, почела је данас у Сарајеву.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Посланици СНСД-а напустили су сједницу Представничког дома ПС након што није прихваћен њихов приједлог да на дневни ред буде уврштена иницијатива да посланик СДА Шефик Џаферовић буде смијењен са мјеста предсједавајућег и члана Колегијума дома. Клуб посланика СНСД-а тражи Џаферовићеву смјену због његове ратне прошлости и оптужби да ништа није учинио да спријечи ратне злочине над Србима.

На претходној сједници, 29. децембра, измјене закон о лијековима нису добиле подршку посланика из Републике Српске, због чега је упућен на усаглашавање Колегијуму Представничког дома, али ни Колегијум није успио постићи сагласност.

Предложеним законом прописују се састав, мандат, начин одлучивања и друге обавезе Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић упозорио је у више наврата да се у овом законском приједлогу ради о очигледном покушају преношења надлежности са ентитета на ниво БиХ јер је здравство у искључивој надлежности ентитета.

Савјет министара БиХ тражио је за Приједлог закона о измјени Закона о лијековима и медицинским средствима хитну процедуру, али су оба дома Парламентарне скупштине БиХ одбила тај захтјев и упутила га у редовну процедуру.

Посланици би требало да одлуче и о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик СДА Шемсудин Мехмедовић, а који, такође, на прошлој сједници није имао подршку из Републике Српске, због чега је приједлог упућен на усаглашавање Колегијуму Представничког дома.

Циљ овог закона јесте изједначавање коефицијената за полицијске службенике са средњом стручном спремом са коефицијентима других запослених у институцијама БиХ са овим нивоом образовања.

На дневном реду у првом читању се налази Приједлог закона о допуни Закона о управи, чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут. Он предлаже да се органи управе који не поступе по захтјеву Парламентарне скупштине БиХ, укључујући одговоре на питања посланика и делегата, новчано казне од 150 до 500 КМ. Санкције за непоступање органа управе већ су прописане у вези са бројним правним и физичким лицима, те се оне само проширују на непоступање по захтјевима ПС БиХ.

Посланици би требало да размотре и два извјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ – Управљање грантовима у институцијама БиХ и Планирање буџетских расхода у институцијама БиХ.

На дневном реду су, између осталог, информација Министарства безбједности о процјени и могућностима БиХ по питању избјегличке кризе у региону и ЕУ, од 2. октобра 2015. године и допуна ове информације од 13. октобра прошле године.

Посланици нису подржали хитну процедуру за РТВ таксу

Захтјев посланика СДП-а Мирсада Мешића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Закона о Јавном РТВ систему БиХ није добио потребну подршку посланика из Републике Српске, због чега је упућен на усаглашавање Колегијуму овог дома.

У расправи о траженој процедури посланици ХДЗ БиХ Диана Зеленика и Никола Ловриновић изразили су противљење да предложени закон буде разматран по хитном поступку.

"Одбор система одређује начин наплате РТВ таксе и нема потребе да парламент то ради", истакла је Зеленика и позвала посланике да санкционишу оне који не раде посао за који су плаћени.

Према Ловриновићевим ријечима, нема разлога да парламент поново мијења и допуњава закон о РТВ систему, а посебно не по хитном поступку.

Мешићевим приједлогом предвиђа се да се РТВ такса до краја 2017. године наплаћује путем телеком оператера.

Увести ред у додјелу и трошење грантова

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ става су да треба увести више реда у подјелу и контролу трошења грант средстава које додјељују институције БиХ.

Представнички дом размотрио је данас извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршеној ревизији учинка о теми управљање грантовима у институцијама БиХ.

Ревизијом учинка утврђено је да је систем додјеле грантова неефикасан, да постоје проблеми у планирању и процедурама њихове додјеле, али и у извјештавању о утрошку грантова и циљевима постигнутим овим средствима.

Институције БиХ од 2014. године до краја септембра прошле године додијелиле су, углавном непрофитним организацијама, више од 66 милиона КМ неповратних, грант средстава.

Канцеларија за ревизију дала је 11 препорука како би се побољшале процедуре додјеле и контроле грант средстава.

Уставноправна комисија Представничког дома подржала је уставни основ за овај закон, али не и његове принципе.

Извор: Срна