latinica  ћирилица
17/01/2017 |  20:39 | Аутор: РТРС

Како побиједити зимску депресију?

Хладно вријеме и краћи дани с мање свјетлости врло често утичу на наше расположење, па није необично да зими будемо лошије расположени и да патимо од зимске депресије.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Зимска депресија је индивидуална- некога погађа више, а некога мање.

Осјетљиви људи су јој више склони, па су управо код њих израженији симптоми као што су умор, исцрпљеност, лоше расположење, мањак енергије, потешкоће са спавањем и лошији друштвени односи. Осим тога, зима може да има негативан утицај на имунитет и донесе нам прехладе и грип.

Ових неколико савјета помоћи ће вам да се ослободите од зимске депресије и свих њених негативних посљедица.

Боравак на свјежем ваздуху

Краћи дани и мањак сунчеве свјетлости могу да проузрокују недостатак витамина Д, што може да доведе до умора, поспаности и промјене расположења. За вријеме хладних и тмурних дана немојте да се затварате између четири зида, већ изађите на свјеж ваздух и обезбиједите свом организму довољно дневне свјетлости. Проблем недовољног уноса витамина Д је нарочито изражен у зимским мјесецима, па је потребно надокнадити га у виду суплемената.

Добар сан

Ноћ је вријеме за регенерацију организма. Свакодневне напорне или мање напорне активности захтијевају трошење велике количине енергије, за шта је потребан добар и здрав сан, нарочито када је присутна зимска депресија. Препоручује се избјегавање конзумирања тешке и масне хране у вечерњим сатима да не бисте остајали будни до касно. Такође је врло важно провјетрити собу прије спавања и побринути се да буде мрачна. Али, није добро ни превише спавати. Дуже зимске ноћи могу да доведу до прекомјерног сна, што за посљедицу може да има и већи умор.

Свјеже воће и поврће

Ако је тијело изнурено и слабо, узрочницима прехлада су "одријешене руке". То можете покушати да спречите додатним уносом витамина у организам. Свјеже воће и поврће су одлични савезници у борби против зимске депресије. Здрава исхрана не само да је неопходна за виталност, већ ће помаже и у детоксикацији организма. Током зиме најчешће једемо тешку и масну храну, коју је потребно постепено замијенити лаганим и хранљивим намирницама.

Редовно вјежбање

На овај начин подстиче се излучивање ендорфина - хормона среће, који је кључан за добро расположење. Физичка активност побољшава циркулацију, стабилизује равнотежу хормона и подстиче метаболизам. Не морате да имате строго планиране активности, довољна је свакодневна кратка шетња од 30 минута или више. Тијело ће на тај начин добити више кисеоника, ојачати нервни систем и свој обрамбени механизам.

Биљни чајеви

Нема ништа боље од мирисних чајева који поправљају расположење. Конзумирајте их редовно да бисте се угријали и опустили. Осим што опуштају организам, поједини чајеви убрзавају метаболизам, што може да буде корисно у борби с зимском депресијом.

Извор: Б92