latinica  ћирилица
17/01/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

Научници бијесни због акупунктуре на бебама

Престижни Британски медицински журнал (БМЈ) објављује публикацију Акупунктура у медицини (АИМ), чије је ново издање изазвало бијес "традиционалних" љекара.
Акупунктура (Фото: Thinkstock) - Фото: Tab59/Flickr
Акупунктура (Фото: Thinkstock)Фото: Tab59/Flickr

Објављено истраживање у коме се наводи да се акупунктуром могу умирити грчеви од којих пати већина беба, оцјењено је као "толико лоше да је срамота да се налази у било чему што издаје БМЈ".

Како преноси Базфид, истраживање су спровели шведски истраживачи из Универзитета у Лунду над 426 беба чији су родитељи били забринути због грчева. Ипак, код само 157 малишана су грчеви заиста и забиљежени.

Бебе су биле подијељене у три групе, прва је имала "минималну сесију акупунктуре", друга је имала нешто интензивнију сесију, а трећа је била контролна.

Процедура је сљедећа-родитељи са бебом разговарају са медицинском сестром двадесетак минута, након чега се беба пребацује у собу са акупунктуристом. У зависности од групе, бебе добију једну иглу у трајању од пет секунди, пет игли у трајању од 30 секунди или ништа.

Ни бебе, ни медицинске сестре не знају шта се дешава у соби.

Када су прикупљени сви резултати, објављена је студија под насловом који указује на то да "бебе које су подвргнуте акупунктури мање пате од грчева".

Ипак, научници сматрају да то није истина и да је студија пуна статистичких грешака, грешака у процедури и других мањкавости.

"Студија чак може да покаже потпуно супротне резултате", сматра професор са Универзитета у Егзетеру Едзард Ернст.

Он сматра да подаци показују да су прве двије групе показале исте резултате, што значи да акупунктура можда нема никакав утицај на грчеве, као и да контролна група није добро третирана, јер је морала да прође кроз "лажни ритуал".

Иако аутори кажу да је "невјероватно" то што је и минимална акупунктура показала значајне резултате, Ернст каже да је баш то мањкавост цијелог истраживања.

"Мислим да баш то пуца у ногу читаве хипотезе. Наводна "опсежнија" традиционална кинеска акупунктура је дала исте резултате као један убод. За мене, као и за друге скептике, то само показује да је у питању плацебо", каже Ернст.

Извор: Б92