latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:32 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Снијег на већини коловоза

На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој, саобраћај је успорен због дјелимично засњежених коловоза.
Снијег - Фото: nezavisne novine
СнијегФото: nezavisne novine

Висина снијега у 7 часова: Клековача 64 центиметра, Мраковица 63, Чемерно 48, Хан Пијесак, Крупа на Уни 40, Калиновик 35, Приједор 30, Добој, Кнежево, Бањалука 28, Мркоњић Град 25, Нови Град 25, Рибник 24, Соколац 22, Шипово 20, Сребреница 19, Гацко 16, Србац 15, Бијељина 13, Градишка 11, Фоча, Рудо девет, Зворник седам и Вишеград.

На дионицама на којима су у току радови, саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом чије је поштовање обавезно. У току је изградња вијадукта Маховљани на дионици Бањалука – Прњавор, због чега је петља Маховљани затворена за сав саобраћај, а возачи могу користити петљу Александровац.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у Љубачеву и на дионици Укрина-Горња Вијака због клизишта, саобраћа се наизмјенично једном саобраћајном траком. На дионици регионалног пута Укрина-Вијака, у Вијачанима због радова на санацији коловоза саобраћај се одвија повремено једном траком. Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, потпуно је обустављен саобраћај за сва возила и преусмјерен је на путни правац кроз село Брестово, гдје је забрањен саобраћај за теретна возила преко 15 тона носивости.

У току су радови на санацији клизишта на магистралном путу Бањалука-Ребровац-Челинац на подручју МЗ Ада.

На аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи Прњавор и Јоховац, као и на регионалном путу Р-474 и магистралном М-17, са привременом саобраћајном сигнализацијом.

У току је и изградња обилазнице око Брчког на магистралном путу Брчко-Бијељина, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја у насељу Гредице.

Због радова на бушењу и минирању терена на магистралном путу на дионици Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја од пет до 15 минута од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова. На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-Шћепан Поље, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Братунац 3-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 тоне и аутобусе класе М3, док се забрана не односи аутобусе превозника Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

У Федерацији БиХ због снијега и јаког вјетра који ствара сњежне наносе на регионалном путу Ракитно-Блидиње, на снази је обустава саобраћаја за све категорије возила. На путним правцима Гламоч-Млиниште и Ливно-Шуица забрањен је саобраћај за теретна возила преко 7,5 тона. Снијег успорава одвијање саобраћаја на већини путева и у ФБиХ, посебно на планинским превојима на подручју Средњобосанског кантона, гдје је обавезна употреба ланаца за теретна возила.

Ниска температура погодује формирању поледице, посебно у вишим предјелима, као и на мостовима и прилазима тунелима. Екипе путних служби интервенишу на свим дионицама гдје је то неопходно.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због лоших временских услова у Црној Гори, гранични прелаз Делеуша /Билећа-Никшић/ затворен је за теретна возила. Такође, због лоших временских услова у Хрватској, забрањен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничном прелазу Изачић. Радови на подручју Хрватске и даље су актуелни на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања, тако да се на овим прелазима током дана саобраћа успорено.