latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:44 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Кинези заинтересовани за улагање у инфраструктурне пројекте у БиХ

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско разговарао је данас у Сарајеву са представницима кинеске компаније "Чајна геџуба група",који су истакли да је ова компанија заинтересована за улагање у инфраструктурне пројекте у БиХ.
Сарајево:Исмир Јуско са Кинезима - Фото: СРНА
Сарајево:Исмир Јуско са КинезимаФото: СРНА

Јуско је, осим о значају Коридора "Пет це", упознао представнике кинеске компаније и о градњи брзих путева у БиХ, јадранско-јонског пута, моста на ријеци Тари, Унско-санској жељезничкој прузи, те о инфраструктури жељезничког саобраћаја, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Он је нагласио да је Министарство, у сарадњи са ентитетима и Брчко дистриктом, у јулу прошле године усвојило Оквирну стратегију саобраћаја БиХ, чиме је створена основа за бржи развој саобраћајне инфраструктуре у БиХ, те нагласио да је текућа година битна за инфраструктуру БиХ јер постоји велика потреба за њено унапређење.

"Неопходно је размишљати и о другим моделима финансирања изградње саобраћајне инфраструктуре у БиХ, с обзиром на финансијско стање у БиХ, највећим дијелом исцрпљене постојеће моделе финансирања изградње инфраструктуре, проблематику додатног задуживања БиХ и ентитета, као и ограничене приступе фондовима ЕУ", објаснио је Јуско, који је изразио очекивање да ће институције Републике Српске и Федерације Бих понудити модел сарадње приватног и јавног сектора.

Замјеник предсједника кинеске компаније Ксиу Зангуи рекао је да је кинеска компанија, која је у власништву кинеске Владе, заинтересована за све инфраструктурне пројекте који су били тема данашњег састанка.

Он је нагласио да ова компанија има традицију од 46 година и више од 40.000 запослених.

У оквиру ове групације дјелује Одбор за инвестиције који обухвата подручја широм свијета, а област њиховог интересовања је и БиХ.

Извор: СРНА