latinica  ћирилица
16/01/2017 |  17:13 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Изложба фотографија о десет фестивалских година "Кустендорфа" (ФОТО/ВИДЕО)

У фокусу трећег дана Филмског и музичког фестивала "Кустендорф" је дугоочекиванa пројекције филма "На млијечном путу", Емира Кустурице. У Галерији "Капор" отворена je изложба фотографија и постера, која ретроспективно показује суштину концепције и естетике Кустендорфа.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

Десет година фестивала или било којег културног производа на овим просторима је свакакако изузетак који потврђује правило да за културу не маримо превише.

Кроз изложбу "Ретроспектива Кустендорфа", приказани су детаљи који сажимају огроман труд и енергију људи који су покренули овај, у свијету, јединстени догађај.

У селекцији "Ретроспектива великана" данас је приказан филм "Вране" аутора Љубише Козомаре и Гордана Михића.

О раду на овом остварењу, али и многим другим пикантеријама умјетности покретних слика, студентима је говорио, управо, бард српског филма, Гордан Михић.

Андрићград: Изложба о Кустендорфу (Фото:РТРС)

Највеће интересовање публике и учесника Кустендорфа данас је било усмјерено на последње филмско остварење Емира Кустурице "На млијечном путу".

У току је радионица за студенте на којој говори, прослављени српски кинематограф.

У 21.00 час почиње други сет филмова у такмичарској конкуренцији.

А за Дрвенград, испуњен блузом у поноћ, побринуће се Ана Поповић са својим бендом.

Кустурица уручио награду сценаристи Гордану Михићу

Оснивач међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" Емир Кустурица уручио је у Дрвенграду сценаристи Гордану Михићу "Награду за будуће филмове", истичући да је он један од најбољих сценариста у Европи, који није довољно слављен.

"Михић заправо улази у зрелу фазу и захвални смо му што је уграђен у најзначајније тренутке европске кинематографије", рекао је Кустурица, уручивши Михићу дуборез који треба да симболише сљедећи корак”.

Прије уручења награде приказан је филм састављен од инсерата из филмова и серија снимљених према сценаријима Гордана Михића, преносе београдски медији.

Михић је након пројекције рекао да није могао да вјерује са каквим је фантастичним људима радио.

Извор: РТРС/СРНА