latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:54 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Потребне реформе за подстицање дугорочног раста

Креатори политика на западном Балкану треба да избалансирају финансијске секторе у својим земљама да би се подстакао дугорочни раст у региону, наводи се у новом извјештају Свјетске банке.
Свјетска банка     (Фото: venturesafrika.com) -
Свјетска банка (Фото: venturesafrika.com)

Из Свјетске банке напомињу да развој финансијског сектора мора ићи даље од олакшања приступа банкарском кредиту, омогућавајући избалансиран развој финансијског система, како у банкарском, тако и у небанкарском подсектору, нарочито тржишта капитала и осигурања, да би се подржао инклузивни раст у Европи и централној Азији.

Директор Свјетске банке за земље западног Балкана Елен Голдштајн рекла је да земље региона најбоље могу унаприједити инклузиван раст, фокусирајући се више на јачање финансијске ефикасности, повећање штедње и развој тржишта капитала.

Гувернер аустријске Народне банке Евалд Новотни и домаћин скупа у Бечу чији је фокус био на специфичним изазовима на западном Балкану и на којем су учествовали и гувернери централних банака Србије, Албаније, Црне Горе, Македоније и самопроглашеног Косова, рекао је да, иако је у региону остварен напредак од почетка свјетске финансијске кризе, финансијски сектор може учинити много више на подстицању прилика за одржив и равномјеран раст.

"Овај извјештај анализира кључне димензије развоја с циљем подстицања инклузивног раста и нуди ширу стратегију за провођење реформи финансијског сектора на западном Балкану и у цијелом ЕЦА региону", објаснио је Новотни.

У саопштењу Свјетске банке наводи се да западни Балкан биљежи 16 одсто неквалитетних зајмова, што спада међу највише на свијету, а у ширем ЕЦА региону тек око 38 одсто одраслих има неки вид штедње, у поређењу са просјеком развијеног свијета од 54 одсто, а осигурање користи тек неколико процената.

Главни економиста за регију Европе и централне Азије Ханс Тимер каже да је неповјерење у банке веће него у било којем другом региону свијета.

"Превазилажење тог неповјерења и све већа разноврсност финансијског система у региону су од кључног значаја за одржив и инклузиван раст. За то је потребна даља међународна сарадња, јер разноврстан и стабилан финансијски систем захтијева већи обим него што могу пружити земље у овом региону појединачно", рекао је Тимер.

У извјештају се напомиње да су током деведесетих година прошлог вијека земље широм ЕЦА региона изабрале модел брзог финансијског развоја фокусираног на раст банковних кредита, често финансираних страним капиталом.

Тај модел је помогао јачању финансијске инклузије фирми и домаћинстава, али и био праћен мањом финансијском ефикасношћу и повећаном осјетљивошћу, што је као посљедицу имало да је регион био погођен са двије велике банкарске кризе, првом крајем деведесетих година прошлог вијека, а другом послије 2008. године, наводи се у саопштењу Свјетске банке.

Извор: СРНА