latinica  ћирилица
16/01/2017 |  13:21 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Хамбург- Нова зграда Филхармоније постала свјетска сензација (ФOTO)

Након 10 година и вишеструког прекорачења буџета, у Хамбургу је на спектакуларан начин отворена нова зграда Филхармоније.
Филхармонија у Хамбургу - Фото: Getty Images
Филхармонија у ХамбургуФото: Getty Images

Филхармонија на Лаби саграђена је на доку у хамбуршкој луци, на мјесту гдје су се некада налазила складишта, а многи сматрају да је ријеч о једној од најљепших савремених грађевина у Европи.

У складу с тим, доњи дио величансвене зграде саграђен је од црвене цигле, као што су некада изгледала лучка складишта, а на њих је постављена велика конструкција од стакла и метала.

Филфармонија у Хамбургу (фото:Getymegics)

Осим концертих дворана, у згради се налазе хотел и ексклузивни стамбени комплекси. Најскупљи апартман пружа јединствено визуално искуство - поглед на Хамбург и ријеку Лабу "ширине" читавих 270 степени.

Свечаном отварању, које је одржано у сриједу, присуствовали су канцеларка Ангела Меркел и предсједник Јоахим Гаук.

Филхармонија у Хамбургу (фото:Gettyimages)

Аутори објекта су архитекте Жак Херцог и Пјер де Мурон, који су након стадиона у Пекингу "Птичије гнездо" и лондонске галерије Тејт модерн направили још једно ремек-дјело.

Зграда је првобитно требало да кошта 241 милиона евра, а буџет је прекорачен у неколико наврата, тако да је за њену изградњу, опремање и отварање на крају потрошено 789 милиона евра.

Ипак, градски оци нису баш много забринути због тога, јер се претпоставља да ће Хамбург, захваљујући овој зради, привући велики број туриста.

Извор: Агенције