latinica  ћирилица
16/01/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Стручњаци откривају колико често треба прати косу

Дерматолози и фризери све чешће истичу да косу не би требало прати пречесто, па је тако глумица Бри Ларсон на "Инстаграму" написала да косу није прала од доделе Златних глобуса – која се одржала прошле недјеље.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Стилисткиња Ана Кофон тврди да је то потпуно у реду: „За нашу косу су одлична уља која кожа главе призводи природним путем – она помажу да коса буде хидрирана и здрава. У идеалном случају, требало би да перете косу на три или четири дана“.

„Међутим, ако сте навикли да перете косу свакодневно, или уколико вјежбате много и знојите се, то може бити тешко. У тим случајевима, суви шампони могу бити сјајно решење, јер они апсорбују вишак уља и дају коси волумен“, додаје стилисткиња.

Како правилно опрати косу

Одговор се не крије само у томе колико често би требало да перете косу. Такође је важно како је перете.

„За здраву кожу главе, требало би да се пере најмање два пута недјељно. Јер, уколико почне процес стварања природног уља на мртвим ћелијама коже, можете добити перут и гљивичне инфекције“, објашњава Ендру Бидвел, оснивач салона за његу косе "Swell".

Енергично рибање главе које превише стимулише лојне жлезде производи више уља. Нежно масирајте теме, што ће учинити да те жлезде производе само малу количину за подмазивање косе.

Фарбана коса се лакше исушује па је потребно прати је мање. Ако вам се коса чешће масти, промијените шампон. Јефтинији шампони садрже много воде и сулфата те штете вашој коси.

Извор: РТС, Телеграф