latinica  ћирилица
14/01/2017 |  09:04 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Олакшајте себи тренинг овим триковима

Реченице којима сами себе бодрите натјераће вас не само да одрадите тренинг, него да га ни не осјетите - тренинг је тад 25 одсто ефикаснији. Позитивне мисли нас тјерају напријед.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

Понекад нам се, објашњавају научници, не да да вјежбамо јер физичка активност може бити прилично тешка, напорна, а усљед напора се и јако знојимо. У таквим условима склони смо да прескочимо покоји тренинг, по правилу себи на штету. Али, у новој канадској студији истраживачи су покушали да докажу да се менталним триковима, попут позитивних мисли, може превазићи неугодност и подићи толеранција на неудобност и бол.

У истраживању су учествовали професионални бициклисти. Према задатку истраживања требало је да интензивно вјежбају у врло топлом окружењу. Топлина подстиче знојење и нелагоду и може да смањи ефикасност вјежбе, било да се знојимо кад је напољу вруће, тренирамо у загријаном простору или смо пак превише обучени.

Тијело у таквим условима пумпа мање крви до мозга и мишића, па брже долази до засићења и тјелесног умора. Половина испитаника у истраживању тренирала је без додатних упутстава, док је друга половина подвргнута тренингу мотивационих вјештина.

На њему су научили да “каналишу“ негативне осјећаје (попут негативних мисли “Вруће ми је“ или “Знојим се као луд“) и да их замјене позитивним афирмацијама и фразама, попут “Иде ми баш добро“ и “Могу ја то“.

“Позитивна" група возила је бицикл је 25 одсто брже и јаче, па је дуже могла да поднесе већу количину неудобности и бола. Температура тијела била им је виша него код друге групе, што доказује да мозак има много више "снаге" у одређивању колико тијело може да поднесе, него што ми заправо мислимо“, рекао је аутор студије Стивен Чонг, професор са Универзитета Брок у Онтарију.

Извор:24sata.hr