latinica  ћирилица
12/01/2017 |  19:22 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Знају ли шта раде? - МО БиХ промијенило мишљење о учешћу војника на Дану РС (ВИДЕО)

Из Министарства одбране БиХ данас два поптуно различита саопштења. У првом су констатовали да није прекршен закон учешћем припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука на обиљежавању Дана Републике у Бањалуци, а онда су се предомислили.
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пука - Фото: РТРС
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пукаФото: РТРС

У саопштењу које потписује министарка Марина Пендеш, наводи се да су руководствa Министарства одбране и Оружаних снага БиХ закључилa да је потребна темељна анализа процедура о присуству припадника Оружаних снага БиХ , 8. и 9. јануара у Бањалуци. Питање је зашто су се предомисли и прво саопштили да ништа није спорно, а потом затражiли анализу о ангажману припадника Република Српска пука на Дан Републике.

У Mинстарству одбране БиХ пријеподне мисле да ангажманом Трећег пјешадијског Република Српска пука, поводом Дана Републике у Бањалуци није прекшен закон.

Потом су се предомислили и саопштили да је ипак потребна анализа ангажмана Трећег пјешадијског Републике Српска пука.

На крају се огласила и министарка одбране БиХ Марина Пендеш и изјавила да ће са анализом ангажмана Трећег пјешадијског Републике Српска на Дан Републике, пред Предсједништво БиХ.

"Потребан је састанак са Предсједништвом БиХ како би смо отклонили мањкавости у процедурама приликом давања сагласности за одавање почасти или ангажовање ОС БиХ у неким протоколарним активностима", изјавила је Пендеш.

Припаднике Република Српска пука подржали су и из Савеза ратних војних инвалида Српске. Противе се члансту БиХ у НАТО и књижењу неперспективне војне имовине на Министарство одбране БиХ. У том случају ће, кажу, на протест. Институције Српске позивају на јединство.

Ппредсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац каже да треба спријечити да се не оптима имовима од Републике Српске.

Истовремено, поједини федерални медији официре из Српске у ОС БиХ, генерале Тепшића, Вуковића, Кнежевића и Илића, те пуковнике Јанковића, Видаковића , Крајшумовића и остале, који су присуствовали свечаној академији поводом Дана Републике, оптужили су да руше ОС БиХ.

Они одговарају да су оптужбе неутемељене, и да ће још сложније бранити интересе Српске. Позивају републичке институција да заштите припаднике ОС из Републике Српске.