latinica  ћирилица
12/01/2017 |  19:06 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Одбрана Балијагића: Ади суде за непостојеће дјело (ВИДЕО)

У Кантоналном суду у Сарајеву настављено је суђење Ади Балијагићу, сину тузланског адвоката Фарука Балијагића.
Суђење Балијагићу - Фото: РТРС
Суђење БалијагићуФото: РТРС

Свједоци одбране негирали су оптужбе, које му се стављају на терет. Одбрана указује да Суд није уважио њихове доказе и да се ставља на супротну страну.

Белма Балијагић Џухо, адвокат Аде Балијагића, тврди да је ријеч о политички монтираном процесу, у којем је Адо колатерална штета.

Да право и правда често не иду руку под руку, доказ је и суђење Ади Балијагићу. Кључни свједоци одбране су одбачени, као и стручни свједок Бојан Босиљчић, уз образложење Суда да је све апстрактно постављено. Свједок одбране Давор Нинковић свједочиио је о околностима изнуде новца и пријетње смрћу Ади Балијагићу у затвору, док је Омер Омеровић потврдио да је Небојша Главаш, осуђени нарко-дилер, лажно свједочио да је са Адом Балијагићем вјежбао пуцање на Мајевици.

Балијагићев адвокат Петко Будиша каже да је и сам предсједник судског вијећа констатовао апстрактност постојања наводне бомбе и оружја.

- Па ако је она апстрактна, што се онда налази у оптужници? - запитао је адвокат.

Одбрана сматра да двије стране у овом процесу пред Судом нису исте и да је процес политички.

Балијагићев адвокат Белма Балијагић Џухо наводи да остаје при тврдњи да је ријеч о монтираном процесу, из разлога што нико никад није одговарао за такво дјело, а Тужилаштво не посједује ниједног кредибилног свједока.

- Све су наркомани и нарко-дилери и људи који се добро познају, они су у пријатељским односима. И Фарук и Адо су колатерална штета, јер је Адо 17 мјесеци у притвору, и то за апстрактно дјело - каже она.

Као доказ, одбрана је до сада изнијела и аудио снимак о примању мита, који је Обавјештајно-безбједносна агенција снимила 24 .августа 2015. године. На снимку се чује разговор инспектора кантоналног МУП-а и нарко-дилера Небојше Главаша.

Балијагићи тврде да иза читавог процеса стоји главна тужитељка кантона Сарајево Далида Бурзић, кадар СДА, која им је, кажу, "напаковала" случај подстицања на убиство, и за то користила осуђеног нарко-дилера Небојшу Главаша.