latinica  ћирилица
12/01/2017 |  18:49 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Наређено комисијско вјештачење процесне способности Ђукића (ВИДЕО)

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду наредило је да комисија љекара специјалиста обави допунско вјештачење генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића поводом његове процесне способности.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

Суд је због тога за 23. јануар одгодио сједницу на којој ће разматрати захтјев БиХ за признање и извршење пресуде Суда БиХ, којом је генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора.

На сједници која је одржана данас разматрано је мишљење вјештака судске медицине, а допунско /комисијско вјештачење/ обавиће специјалисти - кардиолог, неуролог и психолог, преносе београдски медији.

Сједница вијећа поводом захтјева БиХ била је одгођена крајем новембра јер је Ђукић био на болничком лијечењу.

Генерал Новак Ђукић правоснажно је осуђен у БиХ 11. априла 2014. године на 20 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва.

Пресудом се тврди да је 25. маја 1995. године, као командант тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, наредио својим јединицама да артиљеријским пројектилом гранатирају Тузлу, односно центар града звани Капија, када је убијена 71, а рањено стотину особа.

Ђукић се није одазвао позиву за издржавање казне у БиХ, због чега је за њим расписана међународна потјерница, а БиХ је у октобру 2015. године упутила Србији замолницу за признање и извршење пресуде тамошњег суда, како би казну издржавао у Србији.

Адвокатски тим генерала Ђукића организовао је тим међународних вјештака који је извео десетине огледа на војном полигону у Никинцима.

Вјештаци су утврдили да људи на "Тузланској капији" током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја.