latinica  ћирилица
12/01/2017 |  18:22 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

САД гомила ратну опрему у Европи, Русија: То је пријетња

Велики конвој америчких оклопних возила је ушао у Пољску, којем је циљ јачање источног блока НАТО, што је попраћено руским осудама.
Америчка оклопна возила у Пољској - Фото: ТАНЈУГ
Америчка оклопна возила у ПољскојФото: ТАНЈУГ

Једно од највећих распоређивања америчких снага у Европи након Хладног рата треба да појача сигурност региона, услијед забринутости због понашање Русије, преноси "Јутарњи лист".

Конвој 24 оклопних возила и десетак камиона на њемачко-пољској граници су дочекали пољски војници.

То је први транспорт америчких војника и тешке војне опреме која је стигла у источну Европу у склопу операције Атлантик Рисолв, о којој је одлучио одлазећи предсједник САД Барак Обама.

"То сматрамо пријетњом упереном против нас", одмах је реаговао портпарол руског предсједника Дмитри Песков.

"Та операција пријети нашим интересима и нашој безбједности", рекао је Песков. Неименовавши Сједињене Државе рекао је да "трећа земља, која није европска, јача своју војну присутностт на нашим границама у Европи".

Алексеј Мешков, замјеник руског министра спољних послова је оцијенио да је то убрзано распоређивање које води Обамина администрација "починилац дестабилизације европске безбједности".

Бригада у Загану, на западу Пољске ће укупно имати 3500 војника, 87 тенкова Абрамс и више од 550 транспортних оклопних возила за превоз војника.

Побједа Доналда Трампа је пробудила страховања Пољске и балтичких земаља да неће доћи до остварења мјера јачања надзора НАТО, донесених на самиту Савеза у јулу у Варшави.

Извор: Б92