latinica  ћирилица
12/01/2017 |  16:29 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Ниска температура погодује свим врстама воћа

Ниска температура ваздуха у зимском периоду погодује свим врстама воћа, рекао је данас предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.
Воће - Фото: СРНА
ВоћеФото: СРНА

Он је рекао Срни да је јесен била добра, да су саднице у воћњацима припремљене за зиму и ниску температуру и да очекује нормалну прољећну вегетацију.

Дојчиновић је истакао да у зимском периоду не треба вршити резидбу ниједне воћне врсте како не би дошло до измрзавања пупова и грана, већ ју је боље помјерити за март.

"Ране резидбе обично раде воћари који имају велике засаде и не могу временски стићи да обаве тај посао у прољеће, иако је пракса показала да резидба воћа у марту и априлу даје најбоље резултате", рекао је Дојчиновић.

Он је нагласио да је у зимском периоду снијег најбољи за све воћарске и ратарске културе јер представља добар топлотни изолатор и штити корјенов систем.

Дојчиновић је најавио да ће у Градишци бити одржано Савјетовање воћара Републике Српске, које Удружење организује у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањалуци.

Предвиђено је учешће стручњака и предавача из Републике Српске и земаља окружења, а теме ће бити иригациони системи, орошавање и прихрана цвјетних пупољака, удруживање, кластери и задругарство, експанзија малинарства и развој нових воћних врста.

Дојчиновић је позвао све заинтересоване воћаре да дођу на Савјетовање које ће бити одржано 28. јануара у Културном центру Градишка, са почетком у 10.00 часова.

Извор: Срна