latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Турска оштро критиковала америчке оружане снаге

Канцеларија турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана оштро је критиковала америчке оружане снаге које су објавиле саопштење Сиријских демократских снага , алијансе у којој доминирају Курди, и у којем се наводи да нису повезани са курдским милитантима који се боре против Анкаре.
Турска - Фото: Getty Images
ТурскаФото: Getty Images

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин запитао је да ли је саопштење америчке војске нека шала или је Централна команда потпуно изгубила разум.

"Да ли ико може у то да повјерује? САД морају да престану са легитимизовањем терористичке организације", истакао је Калин.

Турска је изразила наду да ће нова америчка администрација предвођена новоизабраним предсједником Доналдом Трампом поново размотрити своје ставове у Сирији и да ће престати са пружањем подршке курдској милицији "ЈПГ".

СДФ је главни партнер Америке у Сирији у борби против "Исламске државе", а у тој алијанси је и курдска милиција "ЈПГ".

Анкара сматра да је "ЈПГ" огранак Радничке партије Курдистана /ПКК/ која је прије три деценије покренула оружану побуну и налази се на листи терористичких организација Анкаре, САД и ЕУ.

"СДФ потврђује да није повезана са ПКК", наводи се у саопштењу америчке Централне команде, која је објавила саопштење сиријске алијансе.

Подршка коју САД пружају "ЈПГ" велики је камен спотицања у односима између Вашингтона и Турске

Извор: Срна