latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:32 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Првих дана јануара рекордна потрошња струје (ВИДЕО)

У eлектроенергетском систему Електропривреде Реублике Српске, за првих десет дана јануара, забиљежена је рекордна потрошња струје.
Требиње - велика потрошња струје у јануару - Фото: РТРС
Требиње - велика потрошња струје у јануаруФото: РТРС

Електроенергетска ситуација у Републици Српској због екстремно ниских температура и слабих дотока у хидроакумулације је сложена. Десетог јануара забиљежен је рекорд у дневној потрошњи у историји Електропривреде Српске. Због потрошње у Српској, и то првенствено у домаћинствима, Електропривреда није у могућности да продаје струју другим системима.

Екстремно ниске температуре условиле су знатно већу потрошњу струје за догријавање домаћинстава, али и осталих простора. Рекордан је био 10. јануар, са утрошком од 16.800 мегават часова.

Директор дирекције за дистрибуцију у ЕРС Далибор Муратовић каже да је таква ситација веома захтјевна, јер је енергију било потребно пронаћи и произвести, да би конзументи били задовољен у чему су и успјели. Додао је и да се очекују лакши дани у производњи струје у односу на претходне.

До података се дошло на основу мјерења снаге у трафостаницама, док ће тачни подаци о утрошеној електричној енергији бити познати на рачунима за јануар.

Грађани кажу да су укључивали и по два гријна тијела - климу и гријалицу, а неки су и поред пећи на чврсто гориво били приморани да укључују гријалицу.

У Електро Херцеговини кажу да је мрежа спремна да поднесе и већа оптерећења. Домаћинства су за десет дана јануара трошила 12 одсто више струј, у односу на децембар. Прекиди у снабдијевању струјом у јануару су били краткотрајни.

Према ријечима Небојше Рикала, директора за техничка питања Електро Херцеговине, једини проблем може се десити у случају стања хаварије на преносној мрежи са које се напајају.

Ниво хидроакумулација је знатно испод плана, па су домаћу потрошњу подмиривале углавном термоелектране.

Муратовић објашњава да систем ради на горњим, крајњим границама, те да када је ријеч о могућој производњи и снази, ови максимуми су још увијек подмирени из домаћих електрана. Проблем, како додаје, стварају смањени дотоци.

Планска искључења, због недостатка електричне енергије, за сада се не помињу. Да ли ће стање поправити најављене падавине није извјесно, с обзиром на то да су најављене и ниске температуре.