latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:21 | Аутор: РТРС

Ослобађање Харадинаја - политичка одлука француског правосуђа

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији ослобађање Рамуша Харадинаја уз кауцију сматра политичком одлуком француског правосуђа, а не одлуком заснованом на праву и правди.
Рамуш Харадинај - Фото: Beta/AP
Рамуш ХарадинајФото: Beta/AP

Удружење је најавило да ће поставити "српски зид плача" са фотографијама жртава код француске Амбасаде у Београду, као доказ Харадинајевих злочина.

"Пошто су судови у ЕУ и Хашки трибунал судови неправде, породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији принуђене су да се уздају једино у Божији суд, који мора бити праведан и осудити злочинце над Србима", наведено је у саопштењу.

Удружење подсјећа да је некадашњи хашки тужилац Карла дел Понте лично добила од овог удружења више од 350 имена албанских киднапера и убица, као и видео-касете логора Ликовац, Лапушник, Глођане, Радоњићко језеро, Малишево, гдје се виде живи киднаповани Срби у логорима чији је командант био Рамуш Харадинај.

Удружење напомиње да је Хашки трибунал осудио једино српске генерале за командну одговорност због хрватских, муслиманских и албанских жртава, па су тако Срби осуђени на 1.650 година затвора, и то без пресуде за генерала Ратка Младића и првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

"Које то доказе су имале породице албанских жртава против српских генерала? Хашки трибунал је заштитио словеначке, хрватске, муслиманске и албанске злочинце", оцјењује се у саопштењу.

Хашки трибунал је, истичу у Удружењу, "дотукао" 2.500 породица киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца на Косову и Метохији, жртава албанских терориста и НАТО агресије.

Француски суд у Колмару у Француској пустио је данас на слободу уз кауцију бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја, кога Београд оптужује за ратне злочине.

Суд је наложио Харадинају да се два пута недјељно јавља полицији и одузет му је пасош.

То значи да ће Харадинај на слободи, али у Француској, чекати одлуку о изручењу, које је тражила Србија.

Премијер Србије Александар Вучић заказао је за сутра хитну сједницу Владе Србије због одлуке француског суда да пусти Рамуша Харадинаја на слободу уз кауцију.

Извор: Срна