latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:08 ⇒ 13/01/2017 | 11:21 | Аутор: РТРС

Додик за руску ТВ "Цариград": "Велика Србија" - вишедеценијска антисрпска пропаганда (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су покушаји да се његове поруке поводом обиљежавања Дана Републике Српске представе као идеја о "великој Србији" добро познати пропагандни трик на основу којег је деценијама уназад спровођена антисрпска политика.
Додик за руску ТВ "Цариград (Фото: tsargrad.tv) - Фото: Screenshot
Додик за руску ТВ "Цариград (Фото: tsargrad.tv)Фото: Screenshot

Предсједник Српске је за руску телевизију "Цариград" рекао да су Срби из БиХ са Србијом емоционално и рационално повезани више него са БиХ, и додао, да и на Западу постоје ауторитети који сматрају да је једини начин да се дугорочно стабилизује Балкан да се Србима да могућност да се боље повежу.

Прослава Дана Републике Српске и изјаве њеног предсједника Милорада Додика веома су запажење у руским медијима. То наводе експерти у Москви, наглашавајући да предсједник Руске Федерације Владимир Путин третира Милорада Додика као политичара свјетског ранга.

Додик је моћан и утицајан политичар – тврди то шеф балканског сектора Руског института за стратешка истраживања, Никита Бондарев за "Руску реч". Каже да је довољно погледати сајт Кремља да се види колико пута и у којим околностима су се Путин и Додик састајали, и која питања су покретана у тим сусретима.

"Ми видимо како муслиманско-хрватска федерација, централне власти у Сарајеву, Изетбеговић и међународни представници у БиХ упорно покушавају да преиспитају принципе на којима постоји БиХ, и измјене их у правцу смањења права и слобода Републике Српске, све до потпуног уништења Републике Српске", рекао је Никита Бондарев, шеф балканског сектора Руског института за стратешка истраживања (РИСИ).

Бондарев упозорава да тај процес не може бити једностран. Ако се Република Српска брише са политичке карте свијета, онда се, каже, тиме покреће ланчана реакција, а под знаком питања је и Федерација БиХ.

Бондарев каже да је "нереално ускратити права и слободе аутономији Срба у БиХ и очекивати да се процес на томе заврши".

Додик је "најпоузданији партнер Русије у региону" - тврди научни сарадник за славистику Руске академије наука Георгиј Енгељгарт.

"Русија већ 10 година досљедно сарађује са Бањалуком и третира Додика можда и као најпоузданијег партнера у региону. Управо су односи са Москвом и били разлог због кога је Запад незадовољан Додиком. Притисак на њега се у великој мјери објашњава потребом да се стави тачка на продор Русије на Балкан", рекао је Георгиј Енгељгарт, научни сарадник Института за славистику Руске академије наука.

Енгељгарт тврди да Русија може да помогне Републици Српској, као што је помагала и до сада - одбраном досљедног и непристрасног поштовања Дејтонског мировног споразума и блокирањем покушаја да се он преиспита у духу "изградње централизоване БиХ".